Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Kiirastorstai on historiallinen päivä merkkivuottaan juhlivalle Suomen Laululle

 

Suomen Laulu on esittänyt Matteus-passion jo 86 kertaa Johanneksenkirkossa. Kuva: Suomen Laulun arkisto

115-vuotias Suomen Laulu on esittänyt Helsingin Johanneksenkirkossa Matteus-passion joka kiirastorstai vuodesta 1921 alkaen. Vain sodat ovat tehneet poikkeuksen. Nyt Johann Sebastian Bachin passiota tähdittävät mm. Mark Wilde ja Monica Groop. Kertomus alkaa Betaniasta, jossa Jeesus ennustaa oman kuolemansa. Teos päättyy hänen hautaamiseensa.

Suomen Laulu nähdään tulevana kiirastorstaina 104. Matteus-passiossaan, joka on kuoron 87. esitys Johanneksenkirkossa.

Vilkkaimpina vuosina yleisöä on ollut reilut 1400, viimeksikin lähes 1300.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Kapellimestarina toimii Juhani Lamminmäki, jolla on takanaan pitkä rupeama teoksen parissa. Hän johti ensimmäisen Matteus-passionsa Suomen Laulun kanssa jo 25 vuotta sitten.

Teoksen ensimmäinen osa kuvaa prologinomaisesti tulevia tapahtumia. Juonellinen kertomus alkaa Betaniasta, jossa Jeesus ennustaa oman kuolemansa. Ensimmäinen osa huipentuu Jeesuksen vangitsemiseen.

Toisen osan aloittaa prologi, jossa valitetaan Jeesuksen vangitsemista.

Teos päättyy Jeesuksen kuolemaan ja hautaukseen. Mein Jesu, gute Nacht (hyvää yötä, Jeesukseni) laulaa kuoro.

Viimeinen osa tuo rauhan: Ruhe sanfte (lepää rauhassa). Koska passioiden alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut palmusunnuntain liturgian osana, teksti ei mainitse ylösnousemusta, vaan painopiste on Jeesuksen kärsimyksessä.

Esitys alkaa kiirastorstaina kello 20.

Teoksessa on mukana noin 80 laulajaa.

 
Artikkelibanneri perussanoma