Ihmisiä ja ilmiöitä: Nina Åström palaa halusta kertoa Jeesuksesta

Kiinalaisia kristittyjä pakotetaan korvaamaan kristilliset kuvat presidentin kuvalla

 

Kuva pekingiläisestä katedraalista. Kuvistukuva Istockphoto

Kiinassa köyhiä kristittyjä on painostettu poistamaan kodeistaan Jeesus-aiheiset kuvat ja kristilliset symbolit ja korvaamaan ne presidentti Xi Jinpingin kuvilla. Vaade liittyy paikallishallinnon helpotusta köyhyyteen -ohjelmaan.

Tuhansia köyhiä kristittyjä Yuganin maakunnassa Kaakkois-Kiinassa on käsketty poistamaan kodeistaan Jeesuksen kuvat ja ristit ja laittamaan tilalle kuvan presidentti Xi Jinpingistä. South China Morning Postin mukaan 600 kyläläistä on vapaaehtoisesti poistanut kuvat ja 453 Xi Jinpingin kuvaa on vastaavasti päätynyt kotien seinille. Kristillisten kuvien korvaaminen kommunistisen puolueen johtajan kuvalla on edellytyksenä avun saamiselle. Ne kristityt, jotka eivät suostu poistamaan kristillisiä kuvia seiniltään, eivät saa köyhyysapua. Kiinan kommunistisen puolueen tavoitteena on opettaa ihmiset luottamaan puolueeseen Jeesuksen sijaan. Aiheesta uutisoi Evangelical Focus.

Protestanttinen kristillisyys on Kiinan voimakkaimmin kasvava uskonto. Kristitttyjä avioidaan olevan Kiinassa jo satamiljoonaa, mikä on enemmän kuin Kiinan kommunistisen puoleen jäsenmäärä. Kiinan hallitus hyväksyy viisi uskontoa, jotka ovat buddhalaisuus, taolaisuus, islam, katolisuus ja protestanttisuus.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Kristinuskon voimakkaaseen kasvuun on havahduttu myös puolueen johdossa. Pari vuotta sitten Kiinan kommunistisen puolueen johtaja, presidentti Xi Jinping totesi, että puolueen jäsenten on pysyttävä ateisteina ja että tuontiuskonnot ovat pahasta Kiinalle. Alkuvuodesta Zhejiangin maakunnan viranomaiset ilmoittivat, että puolueen jäseneksi ei voi päästää, jos uskoo johonkin uskontoon. Vain vakaumuksellinen ateisti voi olla puolueen jäsen.

Uskonnonvapaustilanne on heikentynyt Kiinassa Xi Jinpingin kaudella. Aikaisemmin kiinalaisia seurakuntia on painostettu poistamaan ristejä kirkkojensa katoilta. Painostus kirkon ristien poistamiseksi alkoi Zhejiangin maakunnasta ja on sieltä levinnyt muualla Kiinaan.