Keskiaikaiset harmaakivikirkot äänestettiin kauneimmiksi Kirkko ja kaupungin äänestyksessä

Äänestyksessä kymmenenneksi sijoittui Tapiolan kirkko, joka jakaa mielipiteitä. Neljä vuotta sitten Tapiolan kirkko sijoittui toiseksi Helsingin Sanomien Suomen rumin kirkko -verkkoäänestyksessä.

Kirkko ja kaupungin lempikirkkoäänestyksen voitti Vantaalla sijaitseva keskiaikainen Pyhän Laurin kirkko. Äänestyksessä toiseksi tuli toinen keskiaikainen kirkko, Espoon tuomiokirkko.

Pääkaupunkiseudun lempikirkkoäänestyksen voittanut Pyhän Laurin kirkko on alueen vanhin rakennus. Se on rakennettu 1450-luvulla. Kirkko ja kaupungin lempikirkkoäänestyksessä toiseksi sijoittunut Espoon tuomiokirkko on rakennettu 1490-luvulla. Molemmat kirkot ovat suorakaiteen muotoisia keskiaikaisia harmaakivikirkkoja. Äänestyksessä kolmanneksi sijoittui Carl Ludvig Engelin suunnittelema Helsingin tuomiokirkko 34 äänellä. Neljänneksi eniten ääniä sai kansallisromanttista tyyliä edustava harmaagraniitista rakennettu Kallion kirkko, jonka on suunnitellut arkkitehti Lars Sonck. Helsingin näyttävimpiin kirkkohin lukeutuu myös äänestyksessä viidenneksi sijoittunut Johanneksen kirkko, joka edustaa uusgoottilaista tyylisuuntaa. Pääkaupungin suosituimpiin turistinähtävyyksiin lukeutuva Temppeliaukion kirkko oli vasta kuudenneksi suosituin 24 äänellä.

Kymmenen kauneimman kirkon jokkoon ylsi yllättäen myös Aarno Ruusuvuoren suunnittelema Tapiolan kirkko, joka on menestynyt hyvin myös Suomen rumin kirkko -äänestyksissä. Helsingin Sanomien Suomen rumin kirkko -verkkoäänestyksessä vuonna 2014 Tapiolan kirkko sijoittui toiseksi Konalan kirkon jälkeen. Tapiolan kirkko jakaa mielipiteitä. Jotkut pitävät sen karusta kauneudesta. Toisille se edustaa rumuutta.

Ääänestyksen 10 kauneinta kirkkoa:

1. Pyhän Laurin kirkko (1450-luku) 62 ääntä

2. Espoon tuomiokirkko (1490) 40 ääntä

3. Helsingin tuomiokirkko (Carl Ludvig Engel, 1852) 34 ääntä

4. Kallion kirkko (Lars Sonck, 1912) 32 ääntä

5. Johanneksenkirkko (Adolf Emil Melander, 1891) 27 ääntä

6. Temppeliaukion kirkko (Timo ja Tuomo Suomalainen, 1969) 24 ääntä

7.–9. Paavalinkirkko (Bertel Liljequist, 1930) 16 ääntä

Vanhakirkko (Carl Ludvig Engel, 1826) 16 ääntä

Viikin kirkko (Samuli Miettinen, 2005) 16 ääntä

10. Tapiolan kirkko (Aarno Ruusuvuori, 1965) 14 ääntä