Keski-Afrikan tasavalta on ajautunut koston kierteeseen

 

Katukauppias työssään ranskalaissotilaiden vartioimalla alueella pääkaupungissa Banguissa. Kuva: Reuters/Lehtikuva

Vuosia jatkunut Keski-Afrikan tasavallan epävakaa tilanne on kärjistynyt. Maaliskuun 2013 vallankaappauksen jälkeen lähes miljoona ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. YK:n arvioi, että jopa puolet väestöstä tarvitsee kiireellistä humanitaarista apua.

Amnesty Internationalin raportin mukaan vallan kaapanneet muslimien Séléka-joukot syyllistyivät kymmenen kuukauden ajan joukkomurhiin, laittomiin teloituksiin ja kristittyjen kylien laajamittaiseen tuhoamiseen. Konfliktissa sekä Séléka-joukkojen että aseistautuneiden kristittyjen Anti-balaka -ryhmien epäillään syyllistyneen sotarikoksiin. Sélékoiden vetäytymisen jälkeen kristityt joukot ovat ottaneet haltuunsa kylän toisensa jälkeen.

Keski-Afrikan tasavallan noin 4,6 miljoonasta asukkaasta 80 prosenttia on kristittyjä, ja muslimeja on kymmenisen prosenttia. Poliiseille tai virkamiehille ei ole maksettu palkkaa puoleen vuoteen, kertoo Kirkon ulkomaanavun vaikuttamistyön johtaja Aaro Rytkönen.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Rytkönen palasi neljä viikkoa sitten pääkaupunki Banguista, jossa Kirkon Ulkomaanavulla on toimipiste ja aikoo matkustaa piakkoin takaisin.

Ratkaisemattomana maan kriisi tulee vaikuttamaan koko lähialueen turvallisuuteen. Viimeisen kolmen kuukauden aikana tappaminen on etenkin maan länsiosissa kiihtynyt. Väkivallan kohteiksi valikoidaan ne, joiden ulkoasu ja nimi viittaavat islamin uskoon.

– Kyse on kostosta. Lisäksi syyt muslimien tappamiseen liittyvät alueelliseen epätasapainoon naapurivaltioiden kanssa, joihin monilla muslimeilla on yhteyksiä. Muslimit ovat myös pääasiassa kuuluneet maan vauraaseen väestöön ja osa köyhemmistä käyttää vallitsevaa sekasortoa hyväkseen.

Rytkösen mukaan pääkaupungissa tilanne vaikuttaa päiväsaikaan jokseenkin normaalilta, mutta yöllä ammuskelu alkaa ryöstelevien joukkojen lähtiessä liikkeelle. Lentokentän viereen on syntynyt 100 000 pakolaisen leiri. Ihmiset ovat asettuneet sinne ollakseen lähellä maassa olevia ranskalaisia joukkoja.

Monet kristityistä noudattavat yhä viidettä käskyä. Uutistoimisto Al Jazeeran mukaan lukuisat kirkot ovat tarjonneet suojaa muslimeille.

– Banguin arkkipiispa ja johtava imaami ovat tehneet paljon vaikuttamistyötä ja korostaneet, että kyse ei ole uskontojen välisestä konfliktista. Pahimmillaan radikaalit liikkeet voivat kuitenkin saada jalansijaa Keski-Afrikan tasavallassa ja kriisi laajeta kauaskantoisin seurauksin, Rytkönen varoittaa.