Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Kenttähartaudet ovat edelleen suosittuja

 

Suomen puolustusvoimissa otettiin heinäkuun alusta alkaen käyttöön kaksi uudistusta.

Suomen puolustusvoimissa otettiin heinäkuun saapumiserästä alkaen käyttöön kaksi uudistusta. Ensiksi: kenttähartaudet ja jumalanpalvelukset ovat nyt kaikille vapaaehtoisia. Tämä on linjassa perustuslain kanssa, joka turvaa oikeuden olla harjoittamatta uskontoa. Toiseksi: papin pitämistä kirkollisen työn oppitunneista on poistettu jo ennestäänkin vähäinen tunnustuksellinen aines, ja niihin osallistuvat nyt myös uskonnottomat. Samalla voitiin lopettaa vaihtoehtona ollut elämänkatsomustieto.

Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki selvitti tuoreessa pääkirjoituksessaan, miten varusmiehet ovat valinnanvapauttaan käyttäneet:

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Enteitä on jo nähty niissä varuskunnissa, joissa valinta on ollut käytännössä vapaa jo vuosia. Jumalanpalvelukset, kenttähartaudet ja -ehtoolliset ovat huippusuosittuja. Aniharva jää niistä pois. Kun vapaaehtoisuus nyt tuli virallisesti voimaan, ensimmäinen iso tilaisuus oli Puolustusvoimien lippujuhlan valtakunnallinen paraati. Moniko yli tuhannesta sotilaasta poistui hartauden ajaksi? Ei yksikään.

– Mahtavat vapaa-ajattelijat raapia päätään. Ehkä nuoret aikuiset ovat jo tottuneet monikulttuurisuuteen. Ei ollakaan niin uskontoallergisia ja fanaattisia kuin ideologiset, kirkon aseman heikentämiseen pyrkivät vapaa-ajattelijat. Ehkä moni ajattelee, että voi sen hartauden kuunnellakin. Se on osa suomalaisuutta eikä tee kenellekään pahaa.

Lue pääkirjoitus www.sana.fi