KD: eduskuntaryhmään ei homoliittojen kannattajia

 

Kristillisdemokraatit on ainoa puolue

Kristillisdemokraatit ovat linjaamassa lakiesityksen sukupuolineutraalista avioliitosta pois oman tunnon asioiden listalta. Istuvista KD:n kansanedustajista Tarja Tallqvist kannattaa avioliittolain muuttamista.

Kristillisdemokraatit ovat linjaamassa kevään eduskuntavaalien alla ehtoja, joihin ehdokkaiden on sitouduttava ollakseen mukana tulevalla kaudella puolueen eduskuntaryhmässä.

Epäsopu homokysymyksissä pulpahti talvella täyteen kukoistukseensa, kun puolueen kansanedustaja Tarja Tallqvist ilmoitti sanoutuvansa irti puheenjohtaja Päivi Räsäsen YLE:n Ajankohtaisen kakkosen Homoillassa toistamasta puolueen linjasta, jossa avioliitto nähdään vain miehen ja naisen välisenä.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Tallqvist on jo aiemmin ilmoittanut kannattavansa sukupuolineutraalia avioliittolakia sekä adoptio-oikeutta samaa sukupuolta oleville pareille.

Kaikkien sitouduttava puolueen linjaan

Puoluesihteeri Peter Östman painottaa, ettei Kristillisdemokraattien riveissä tulla tulevalla kaudella sietämään kansanedustajilta myönteistä suhtautumista sukupuolineutraalin avioliittolakiin.

– Vastaukseni on yksiselitteinen: näissä kysymyksissä jokaisen ehdokkaan tulee sitoutua puoleen periaatteisiin. Eli ehdokkaan, joka tulee valituksi seuraavalla kaudella KD:n eduskuntaryhmään, tulee sitoutua äänestämään KD:n linjan mukaisesti, Östman sanoo.

Kysymys Tarja Tallqvistin näkemyksistä on piinannut Kristillisdemokraatteja jo pitkään. Asiaa ei helpota se, että Tallqvist valittiin viime vaaleissa eduskuntaan äänivyöryllä, ja moni haluaisi hänen olevan kevään vaaleissa mahdollistamassa Uudenmaan vaalipiiristä myös puolueen toisen ehdokkaan läpimenoa.

Puolueessa on havaittavissa myös jakaantumista kysymyksessä. Tallqvistin ehdokkaaksi nimeämistä vastustettiin äänekkäästi Uudenmaan piirijärjestössä, jonka ehdokkaaksi hänet kuitenkin lopulta asetettiin.

Kannatusta ja ymmärrystä Tallqvist on saanut kirkkaimmin muilta istuvilta kansanedustajilta, kuten Bjarne Kallikselta, Kari Kärkkäiseltä ja Sari Palmilta, sekä puolueen KD-lehdeltä.