Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Katsomusaineiden yhteisopetus lisääntyy

 

Uskonnonopetuksen nykymuoto herättää keskustelua. Nyt kokemuksia kartutetaan uskonnonopetuksen ja elämänkatsomustiedon yhteisopetuksesta. Se on otettu käyttöön jo esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, Joensuussa ja Turussa.

Yhä useampi koulu on lähtenyt keräämään kokemuksia uskonnon ja elämänkatsomustiedon opiskelusta saman oppiaineen alla.

Helsingin Kulosaaren yhteiskoulu aloitti yhteisopetuksen jo vuonna 2013. Asiasta tehtiin kanteluja, mutta Etelä-Suomen aluehallintovirasto hyväksyi järjestelyn.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Turussa Raunistulan koulun 7.-luokkalaiset ovat saaneet katsomusaineiden yhteisopetusta tämän lukuvuoden ajan. Myös Luostarivuoren koulussa yhteisopetus otetaan käyttöön ensi syksynä yläasteen aloittavilla. Yhteisopetusta on suunniteltu myös Vähä-Heikkilän alakoulussa.

Myönteinen suhtautuminen niin vanhemmilta, kuin oppilailtakin

– Mielestäni tuomme oppilaillemme järkevämmän kokonaisuuden eri katsomusaineiden osalta. Tuomme esille esimerkiksi sen, mikä on tieteen ja tiedon ero uskomukseen ja uskontoon. Käymme tarkemmin läpi, mitä on uskonnonvapaus, yhteisopetuksen opetusmateriaalia Luostarivuoren kouluun työstävä luokanopettaja Ville Kouki kertoi Ylelle.

Vanhempien suhtautuminen yhteisopetukseen on Koukin mukaan ollut myönteinen. Myös Raunistulan koulun apulaisrehtori Timo Himanen kertoi valtaosan oppilaista olleen tähän asti tyytyväisiä menettelyyn.

Oppituntien sisällöt ovat perusopetuksen opetussuunnitelman tavoitteiden mukaiset.
Perusopetuksen opetussuunnitelma uudistuu vuonna 2016, mutta siinä ei ole tulossa muutoksia uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetukseen.

 

Lähde: Yle.fi
Kuva: Pixabay.com/White77