Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Kasvotusten-kiertueella pohditaan elämän suuria kysymyksiä

 

Kuva: Kristalli ohjelmatoimisto

Kirjailija-terapeutti Tommy Hellsten ja laulaja-lauluntekijä Tommi Kalenius toteuttavat syyskuussa yhteisen Kasvotusten–kiertueen.

– Ilta rakentuu puheen ja musiikin vuorovaikutuksesta. Se ei ole puhetilaisuus eikä konsertti. Puhe ja musiikki kulkevat illassa kommunikoiden, Tommi Kalenius kertoo.

– Illassa annetaan aika paljon tilaa spontaanille dialogille, missä kaksi ihmistä on isojen asioiden äärellä. Vaikka illalle on käsikirjoitus, olemme avoimia sille, että saa syntyä jotain etukäteen suunnittelematonta, Tommy Hellsten jatkaa.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Illoissa vietetään hetki kasvotusten elämän käännekohtien, kipujen ja kauneuden äärellä. 
Illan aikan käsitellään monta eri teemaa. Suurin niistä on Hellstenin mukaan rakkaus.

– Ydinsanoma on se, että syvään ihmisyyteen mentäessä törmätään syvimpään tarpeeseen, eli nähdyksi ja kuulluksi tulemiseen. Tämä tarkoittaa, että meissä on valtava rakkauden tarve. Syvällä ihmisen rakenteessa on hengellisyyden tarve. Se on eri asia kuin uskonnollisuuden tarve. Se on syvää rakkauden ja armon tarve. Yritämme välittää tästä jotain ihmisille, Hellsten selittää.

”Voimaannuttava ja lohtua tuova ilta”

Kiertue meinasi peruuntua, kun Hellstenin Carita-vaimo kuoli kaksi kuukautta sitten. Vaikka kiertueesta ei tule muistokiertuetta, tapahtunut antaa siihen tietyn sävyn.

– Olen ollut näiden asioiden äärellä tosi vahvasti tällä hetkellä. Miten ihminen voi vastoinkäymisten ja menetysten kautta syventää elämäänsä? Ihminen voi valita syventääkö elämäänsä vai katkeroituuko. Hyväksymmekö sen mitä tapahtuu? Minkälainen elämä näistä kahdesta vaihtoehdosta syntyy, Hellsten pohtii.

Kaleniuksen mukaan ilta on ainutlaatuinen konsepti, jollaista ei Suomessa ole juuri toteutettu. Hänen mukaansa ilta tarjoaa kiinnostavan kokemuksen kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ihmisyyden ja elämäntaidon kysymyksistä. Erityisesti ilta voi sopia niille, jotka ovat elämässään taitekohdassa tai kriisissä.

– Tässä voi olla sellainen voimaannuttava ja lohtua tuova ilta. Viestin kärkenä tulee varmasti olemaan hengellisyyden erilaiset ulottuvuudet. Puhumme kumpikin uskosta käyttäen kansankielestä terminologiaa. Näistä asioista on luvallista puhua, ja näitä kysymyksiä saa herätellä, ne eivät ole kirkon yksityisomaisuutta. Kysymykset ovat kaikille ihmisille yhteisiä, Kalenius sanoo.