Kansanlähetyspäivillä muistellaan ensimmäisten lähetystyöntekijöiden lähtöä 50 vuotta sitten

 

Kuva juhlateltasta vuoden 2017 Kansalähetyspäiviltä. Kuvaaja: Philippe Gueissaz

Kansanlähetyspäivät kokoavat heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna 6.-8. 7. Lähetyskeskukseen Hausjärvelle, Ryttylän kylälle yli kymmenentuhatta juhlavierasta. Päivien teemana on ”Minä olen teidän kanssanne”.

Kansanlähetyspäivillä juhlitaan tänä vuonna erityisesti lähetystyötä, sillä järjestön ensimmäiset lähetystyöntekijät lähtivät kentälle vuonna 1968. Nyt 50 vuotta myöhemmin Kansanlähetyksellä on lähettejä 15 työalueella ympäri maailmaa seurakunta-, opetus-, media- ja kirjallisuustyössä sekä avustus- ja kehitystehtävissä.

Japani oli ensimmäisiä maita, jonne Kansanlähetyksen lähetit matkasivat vuonna 1968. Työ Japanissa on Kansanlähetyspäivillä monin tavoin läsnä. Presidentti Rei Nagata saapuu vierailulle Ryttylään ja tuo Länsi-Japanin ev.lut. kirkon terveiset. Hänellä on mukanaan japanilaiset käsinuket, jotka esiintyvät Donkin lähetyskarnevaalissa. Kaikki Kansanlähetyksen kotimaassa olevat ulkomaantyöntekijät ovat tavattavissa viikonlopun aikana. Mukana on myös Palmun perhe ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2005, jolloin he lähtivät ensimmäiselle työkaudelleen Japaniin. Asako ja Lauri Palmu ovat toisen polven lähetystyöntekijöitä ja asuvat Nishinomiyan kaupungissa.

Sansa kesäkeräys artikkelin alle

Raamatunopetusta, musiikkia ja eväitä arkeen

Kansanlähetyspäivillä 6. – 8. heinäkuuta on tarjolla raamattuopetusta, kuulumisia lähetyskentiltä ja monipuolista musiikkia eri artisteilta. Perjantaina esiintyy Nina Åström ja Jesse De Jong, lauantaina Pekka Simojoki ja NNS-trio ja sunnuntaina Jippii-kuoro ja Lauluklubi. Mukana säestämässä on myös talon oma houseband.

Lauantaina kello 10.30 alkaen on monta erilaista kanavateemaa armolahjoista maahanmuuttajan kohtaamiseen, parisuhteen hoidosta Israelin kuulumisiin ja yhtenä mahdollisuutena on osallistua Viisikielisen toivelaulukanavaan. Kanavat järjestetään samaan aikaan eri puolilla Lähetyskeskusta. Päijät-Hämeen Kansanlähetyksen tuore piirijohtaja Peeti Kallonen puhuu nuorille ja nuorekkaille tarkoitetussa kanavassa hyvyyden voimasta. Hän käsittelee kanavassaan aihetta käytännönläheisesti, miten voi konkreettisesti vaikuttaa arjessa.

”Sosiaalinen media luo uusia ilmiötä esimerkiksi nuorten elämään ja yhteiseen arkeen. Kiusaaminen ei välttämättä enää jää vain koulun käytäville vaan sosiaalisen median kautta seuraa myös kotiin. Kristittyjä kutsutaan rohkeasti puuttumaan maailman ja lähiympäristön tapahtumiin”, Peeti Kallonen pohtii.

Juhlavieraille tarjolla etnisiä makuja, pyttipannua ja nyhtötaskuja

Tänä kesänä Lähetyskeskuksessa on tarjolla entistä monipuolisempi kattaus etnisiä makuja. Lauantaina kello 11.00 alkaen kokataan afganistanilaista ruokaa niin kauan kuin raaka-aineita riittää. Perjantaina ja lauantaina on myynnissä kiinalaista ruokaa. Lauantaina ja sunnuntaina on vaihtoehtoina nyhtötaskuja ja pyttipannua. Suomalaista kotiruokaa ja italialaista jäätelöä voi ostaa koko viikonlopun ajan.

Kansanlähetyspäivien ohjelmassa on huomioitu kaiken ikäiset juhlavieraat. Eri ikäryhmille on omaa ja yhteistä ohjelmaa. Sunnuntaina aamupäivällä on koko perheen tilaisuus, jonka jälkeen kaikki yhdessä viettävät lähetysjuhlaa messun merkeissä.

Vapaaehtoistyössä toimii lähetystyön hyväksi

Tapahtuman koordinaattori Janna Granholmille nämä Kansanlähetyspäivät ovat toiset, joita hän luotsaa. Hän toteaa, että lähetystyön hyväksi voi toimia esimerkiksi Kansanlähetyspäivien valmisteluissa.
”Talkoolaisten työpanos on yksi merkittävimmistä hengellisten kesäjuhlien onnistumiseen vaikuttavista tekijöistä. Viime kesänä mukana oli noin parisataa vapaaehtoista vastuunkantajaa. Mukaan voi ilmoittautua vaikkapa tapahtuman kotisivuilta”, Granholm sanoo.