Kansanedustaja Päivi Räsäsen aborttikirja puhuttaa – tänään aiheesta keskustellaan Peter Nymanin ohjelmassa

 

Kuva: Istockphoto

Kansanedustaja, lääkäri Päivi Räsänen julkaisi viime viikolla uuden kirjan ”Mistä on kysymys – Abortti”. Aihe on herättänyt laajaa keskustelua mediassa.

Kysymys raskaudenkeskeytyksestä nousi tänä syksynä vahvasti julkiseen keskusteluun. Oikeus vapaaseen aborttiin nähdään naisen oikeutena päättää omasta kehostaan sekä keinona parantaa tyttöjen ja naisten asemaa. Aborttikeskustelussa oleellinen kysymys onkin, loukkaako naisen vapaa aborttioikeus jonkun muun oikeutta omaan kehoonsa? Onko abortissa kyse vain naisen oikeudesta omaan kehoonsa vai myös oikeudesta kajota kuolettavasti lapsen kehoon?

        Aborttikeskustelussa on todella kyse ihmisoikeuksista, mutta siinä tulee huomioida myös kohdussa kehittyvän lapsen elämä. On kapeaa kohdistaa huomio pelkästään sukupuolten tasa-arvoon, Päivi Räsänen toteaa.

Räsänen kertoo kannattavansa naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämistä, mutta ei puolustuskyvyttömien ihmisten elämän kustannuksella.

– Naisasialiikkeen on vaikeaa uskottavasti vaatia heikommassa asemassa olevien ihmisoikeuksien ja tasa-arvon toteutumista, jos sen kärkiteemaksi nousee kaikkein avuttomimpien vähimmäisoikeuden riistäminen.

Räsänen myöntää, että abortti on herkkä ja kipeä aihe, joka koskettaa paljon laajempaa joukkoa kuin voisi ajatella.

Suomessa tehdään Räsäsen mukaan vuosittain noin 10 000 raskauden keskeytystä, niistä suurin valtaosa sosiaalisin perustein.

– Keskuudessamme on satojatuhansia naisia, jotka ovat omassa kehossaan kokeneet abortin, saman verran menetettyjen vauvojen isiä ja kymmeniä tuhansia abortteihin osallistuneita terveydenhuollon ammattihenkilöitä.

Yli puoli miljoonaa koettua laillista aborttia lähes 50 vuoden aikana merkitsee Räsäsen mukaan syyllisyyden, torjumisen ja vaikenemisen taakkaa, jossa on vaikeaa rehellisesti kohdata tosiasiat.

Päivi Räsänen toivoo, että abortista keskusteltaisiin niin, että otetaan huomioon sekä äidin että lapsen ihmisoikeudet.

– Perustavin oikeus jokaiselle ihmiselle on oikeus omaan henkeensä. Siksi tarvitsemme vastauksen kysymykseen, mistä ihmisen elämä alkaa. Sekä biologia että kristillinen ihmiskuva todistavat kohdussa elävän lapsen ihmisyyden puolesta.

– Abortista ei pidä vaieta, mutta siitä puhuttaessa tarvitaan armon ja anteeksiantamuksen sanomaa.

Kansanedustaja Päivi Räsänen on tänään Peter Nymanin haastateltavana MTV3-kanavalla.