Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Kansanedustaja Kaleva: ”Juutalaiskristillisen perinteen vastustaminen ajaa vasemmisto- ja sateenkaariaktivisteja islamismin puolustajiksi”

 

Monet vasemmistopuolueiden ja myös sateenkaariliikkeen aktivistit ovat asettuneet puolustamaan islamismia ja terroristijärjestö Hamasia. Mikä näitä ideologioita yhdistää?

Kokoomuksen kansanedustaja Atte Kalevan mukaan taustalla on länsimaisen juutalaiskristillisen perinteen kritiikki ja vastustaminen. Amerikkalaisten yliopistokampusten opiskelijat eivät välttämättä ymmärrä, mitä kovan linjan fundamentalisti-islamistien valtaan nousu tarkoittaisi esimerkiksi homoseksuaaleille: kuolemantuomiota.

– Tätä he ovat valmiita ajamaan länsimaisen kulttuurin vastustamisen nimissä. Se on hyvin erikoista, Kaleva sanoo.

KRS Krito 10.-23.6.

Lähi-idän asiantuntija Seida Sohrabi ihmettelee asiaan perehtymättömyyttä. Hän tietää, että sateenkaariväki olisi ensimmäisenä islamistien väkivallan kohteena. Vähemmistöt ovat islamissa aina alisteisessa asemassa. Hamas on hiljaa arvomaailmastaan, koska saa näin tukijoita.

– Islamistit osaavat pelata peliään, jolla he saavat vähemmistöt joukkoihinsa mukaan, Sohrabi sanoo.

Venäjän ja islamistien yhteys

Lähi-idässä toimii useita voimia, jotka pyrkivät horjuttamaan alueen tasapainoa. Iran johtaa ja tukee Hizbollahia, Hamasia ja Jemenin huthikapinallisia. Myös kylmän sodan vaikutukset näkyvät edelleen Lähi-idässä.

– Venäjä on pitkän historiansa aikana vaikuttanut eurooppalaiseen äärivasemmistolaiseen ajatusmaailmaan. Venäjää ja islamisteja yhdistää se, että länsi nähdään vihollisena ja itseä pidetään uhreina, vaikka ollaan jatkuvasti hämmentämässä ja aiheuttamassa ongelmia, Seida Sohrabi sanoo.

Hänen mukaansa kylmän sodan vaikutus on vain vahvistunut Ukrainan sodan myötä, ja juutalaisvastaisuus ja antisemitismi ovat nousseet pintaan.

Israel-vastaisuutta esiintyy Atte Kalevan näkemyksen mukaan laajasti ainakin äärioikeiston, fundamentalisti-islamistien ja woke-vasemmiston kannattajien keskuudessa. Tämä heijastuu juutalaisiin.

– Euroviisujen aikana tavalliset ruotsalaiset juutalaiset joutuivat pelkäämään, vaikkei heillä ollut mitään sidettä Israeliin. Myös Suomessa juutalaiset ovat joutuneet pelkäämään.

Ideologista uutisointia

Israel-vastaisuus heijastuu myös uutisointiin. Sotilaskoulutuksen saanut Atte Kaleva kritisoi esimerkiksi vankienvaihto-termin käyttämistä tilanteessa, jossa vastakkain ovat Hamasin sieppaamat viattomat siviilipanttivangit ja rikoksista tuomitut rikolliset.

– Eiväthän nämä vangit ole samassa asemassa. Vankienvaihto on terminä harhaanjohtava. Näen siinä selkeitä kaikuja ideologisesta vinoumasta.

Seida Sohrabi pitää Suomen Israel-uutisointia hyvin yksipuolisena ja puolueellisena. Toisaalta disinformaatiota ja propagandaa tulee myös Israelin puolelta. Siksi aihetta käsitteleviin uutisiin on hyvä suhtautua kriittisesti.

– Kannattaa lukea monipuolisesti erilaista mediaa ja erilaisten tutkijoiden ja keskustelijoiden ajatuksia. Samaan aikaan on tärkeää tuntea historiaa ja ajatella kriittisesti ja pyrkiä ulos omasta kuplastaan.

Kalevan mielestä toimittajien olisi hyvä tutustua Israelin ja Hamasin välisen konfliktin taustalla olevaan ajatusmalliin.

– On hyvä seurata mediaa laajasti eikä vain yhtä kapeaa sektoria, joka heijastaa omaa ideologiaa ja ajatusmalleja.

Seida Sohrabi ja Atte Kaleva vieraana IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa. Ohjelma esitetään TV:n antennikanavalla 16, keskiviikkona 5.6 kello 20.00 ja uusintana sunnuntaina 9.6 kello 20.00. Toimittajana Jori Asikainen.

Ohjelma on katsottavissa myös tästä linkistä.

Elina Uusikylä