Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Kamalat äidit vertaistukitoiminta kasvattaa suosiotaan

 

Kamalat äidit toiminta auttaa murrosikäisten äitejä käsittelemään vanhemmuuteen ja naisen elämään liittyviä teemoja.

Suomen NNKY-liiton (Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys) organisoima Kamalat äidit -toiminta on laajenemassa Suomessa nopeasti paikkakunnalta toiselle. Toiminnan tarkoituksena on tukea murrosikäisten lasten äitien vanhemmuutta. Työn ytimessä ovat äitiryhmät, joissa murrosikäisten äidit voivat luottamuksellisesti käsitellä vanhemmuuteen ja naisen elämään liittyviä teemoja, samoin kuin yksinäisyyden ja riittämättömyyden tunteita, joita moni murrosikäisen äiti arjessaan kokee.

Projektityöntekijä Minna Miettisen mukaan toimintaan osallistuneet äidit ovat kokeneet toiminnan varsin antoisana. Äidit ovat saaneet ryhmien kautta onnistumisen kokemuksia äiteinä, oppineet keskittymään myös lastensa hyviin puoliin, sekä saaneet työkaluja arjen hankaliin tilanteisiin.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

”Perheiden ja äitiyden haasteet ovat monilla samoja: rajat, sosiaalisen median käyttö, kaverit ja harrastusten poisjäänti”, Miettinen summaa.

Miettisen mukaan vertaisryhmissä käy hyvin monenlaisia äitejä.

”Osalla on hyvinkin kuormittavia asioita meneillään, mutta osalla taas ihan perusriitoja ja ovien paiskomisia. Tai sitten tilanne on se, että perheissä on esillä jotain pientä säpinää ja muutosta, ja äiti haluaa vain jakaa ajatuksia toisten äitien kanssa”, Miettinen toteaa.

Kamalat äidit -toiminta sai alkunsa kymmenen vuotta sitten Oulun NNKY:ssä, mutta on sittemmin levittäytynyt ympäri Suomea. Miettinen kertoo että toimintaan haetaan jatkuvasti lisää murrosikäisten lasten äitejä, jotka ovat kiinnostuneita toimimaan vertaisohjaajina.

”Ryhmille on kovasti kysyntää . Vertaistuelle on selkeä tarve ja se koetaan usein erittäin voimaannuttavaksi. Paikkakunnilla, joissa toiminta on jo tuttua ja siitä tiedetään, ryhmiin on helpompi tulla”, Miettinen sanoo.

Tällä hetkellä toimintaa on tai on käynnistymässä esimerkiksi Helsingissä, Jyväskylässä, Kajaanissa, Oulussa, Tampereella ja Seinäjoella. Miettinen myös painottaa verkostoyhteistyön tärkeyttä, jotta äidit löytäisivät ryhmiin, ja saisivat sitä kautta tukea vanhemmuuteensa.

Toimintaa luotsaava, vuonna 1896 perustettu Suomen NNKY-liitto on yksi Suomen vanhimmista naisjärjestöistä. Sen tavoitteena on tyttöjen ja naisten voimaannuttaminen sekä tasa-arvon ja ekumenian edistäminen.

 

Aiheet