Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kalevi Kiviniemi julistaa uruilla helvetistä ja taivaasta

 

Radio Dein haastattelussa urkutaitelija Kalevi Kiviniemi vastaa niille, jotka haluavat heittää urut pois kirkosta:
– Kaikki kritiikki on tervetullutta ja silloin pitää urkureiden katsoa itseään peiliin ja soittaa värikkäämmin ja tulisemmin. Tämmöiset mielipiteet voi soittamalla laittaa suoraan kaivoon!
Kiviniemen mielestä on lähes rikos soittaa sielutta urkuja hautajaisissa. – Mutta mikään muu soitin ei pysty korvaamaan urkuja kirkossa säestyssoittimena, kun kirkko on täynnä.

Nykyään varsinkin sosiaalisessa mediassa herjataan urkuja ja jotkut epäilevät, että jumalanpalvelusten kävijämäärien lasku johtuu urkumusiikista.

– Ei me pärjätä sillä tavalla, että kirkkoon tuodaan viihdemusiikkia. Kyllä oikea traditionaalinen musiikki on se, joka pystyy puhuttelemaan.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Kiviniemi kehottaa myös pappeja saarnaamaan paremmin.

– Pitää puhua sielusta, eikä niin kuin teologit toisilleen, ihmiset kaipaavat todellista turvaa ja armon julistamista. Täytyy olla sielun liekit ja tulet siellä sisällä ja jotakin suurta julistamisen arvoista asiaa.

”Ilman taidetta olisin helvetissä”

Nykyään Suomen ainoa päätoimisesti konsertoiva urkutaitelija oli aikoinaan 15 vuotta Lahden ristin kirkon urkurina. Kiviniemen mielestä urkumusiikki antaa mahdollisuuksia jaloon julistukseen.

– Tuomiosunnuntait olivat minun herkkuhetkiä, koska siinä on se rajuus, mutta myöskin armo lähellä.

Kiviniemen loppuunmyyty poikkitaiteellinen urkukonsertti lokakuussa todisti, että urkumusiikkia tulevat kuuntelemaan kaikenlaiset ihmiset hevidiggareista mannekiineihin ja tavallisiin kansalaisiin. Lahden Sibeliustalolla Kiviniemi kantaesitti sävellyksensä Helvetti ja Taivas.

– Teos ilmaisee ihmisten tämänhetkistä ja ikuista kysymystä, että mikä se helvetti tai taivas oikein on. Niistä puhutaan liian vähän ja liian pinnallisesti. Ihmisen sisäisessä maailmassa jalous ja pahuus ovat vastakkain meissä kaikissa.

– Siitä taistelusta on koko elämänajan kysymys, ja sitä musiikki myös omalla kohdallani ilmaisee. Ilman taidetta minä olisin aina helvetissä ja taide on minulle Jumaluuden lähde.

Kalevi Kiviniemi on Radio Deissä Viikon vieraana tällä viikolla joka arkipäivä klo 15.20. Haastattelu lähetetään koosteuusinta tiistaina 23.10. klo 22.05, jolloin kuulaan myös urkumusiikkia lokakuussa julkaistuista kahdesta uudesta Kiviniemen levystä: Kalevi Kiviniemi plays Sibelius Hall Organ ja Joulun Juhlaa.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)