Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Kaemo – armosta osallisena

 

Kaemo keikalla

Kaemo toi aikoinaan melkoisella rytinällä reggae-musiikin gospelväen tietoisuuteen. Yhtye on pitänyt jo vuosia linjastaan kiinni. Kaemo tunnetaan leppoisasta poljennosta ja selkeästä sanomastaan. Viime aikoina tälle gospelreggaeyhtyeelle on tapahtunut paljon. Päällimmäisenä soittajanvaihdos ja ennen kaikkea levynjulkkari. Tänään bändille kuuluu hyvää ja eteenpäin mennään leppoisalla poljennolla.

Keski-Pohjanmaalta Kokkolan seudulta kotoisin oleva kristillinen gospelreggaebändi Kaemo katselee kirjavien vaiheiden kautta kohti kevättä. Tämä Suomen gospelreggaen uranuurtaja julkaisi viime vuonna Maata Näkyvissä -festareilla kolmannen albuminsa, Armosta, josta on tullut hyvää palautetta. Kahdeksan hengen orkesteri onkin keikkaillut tavalliseen tahtiin alkuvuoden aikana. Myös uusi rumpali on päässyt jo lavalle.

Kristitty reggaerekka

Reggae on tänään erityisen suosittua myös maallisen musiikin piirissä. Kaemoa tämä ei tietenkään haittaa. Silti yhtye lähtee siitä, että aina ollaan valmiita laulamaan pienemmälle yleisölle ja sille yhdelle ihmiselle, sillä yhtye soittaa kristillistä reggaeta.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

– Tässä porukassa yhdessä ja yksittäin usko on meille tärkeää ja se näkyy musiikissamme, sanoo yhtyeen laulaja Timo Nygård.

– Soitamme lähtökohtaisesti musiikkia, josta me pidämme ja joka on meistä mukavaa, riippumatta maallisista virtauksista.

Kaemon kappaleiden vahvoista kristillisistä sanoituksista näkyy selvästi bändin ensisijainen päämäärä: viedä evankeliumia eteenpäin.

Reggaemusiikkia Jumalan armosta

Kaemo haki uudelle levylle uutta lähestymistapaa ja niinpä tuoreen Armosta-levyn teemat ovat huomattavasti erilaiset kuin edellisten levyjen. Keskeiseksi aiheeksi on noussut armo ja se, että jokainen on tervetullut Jeesuksen luo sellaisena kuin on. Muutos näkyy siinä, että sisällöllisestikin liikutaan ehkä enemmän iloisemmissa merkeissä. Edellisillä levyillä leppoisan musapoljennon vastapainoksi laki ja evankeliumi on kaukautettu suoraan turhia kyselemättä. Edelleenkin sanoma on suora ja viesti selkeä, mutta laki ja evankeliumi tulevat enemmän puettuna myös rakkaudeksi.

– Viime vuosina olen itse oppinut paljon lisää armosta erilaisten elämäntilanteiden kautta. Jumalan armo tuntuu aina vain suuremmalta asialta, Timo kertoo.

– Ihminen ei aina armahda itseäänkään, mutta Jumala armahtaa ihmisen sellaisenaan ja haluaa itse tehdä muutostyön ihmisessä. Samalla ihminen oppii armahtamaan ja antamaan anteeksi muille ihmisille.

Jumalan armon laajuus saa kokeneenkin kristityn ihmettelemään.

Uusia tuulia vahvalla kompilla

Emmanuel Isong, Kaemon rumpali, jätti bändin viime vuoden syksyllä. Siitä asti bändi on toiminut tilapäisillä rumpaleilla. Asioiden hoitamista vaikeuttanut vakituisen rumpalin puuttuminen korjaantui tämän vuoden alussa, kun bändi löysi uuden vakituisen rumpalin, kokkolalaisen Joakim Kiviniemen. Vaikeuksien kautta on selvitty voittoon ja muutamien bändin soittoharjoituksien jälkeen Timo toteaakin, että he ovat löytäneet hyvän ja taitavan rumpalin, vaikka heitä ei olekaan aina helppo löytää. Tulevaisuuteen bändi suhtautuu leppoisasti ja Herraansa luottaen. Asenne on juuri sellainen kuin kristityillä reggaemiehillä kuuluukin olla.

Kuluvalle vuodelle bändillä ei ole mitään erityisiä suunnitelmia. Keikkailua on luvassa ja keikkojen soittolistat tulevat painottumaan uuden levyn kappaleiden soittamiseen.

Tämä juttu on julkaistu Nuotassa 3/2014. 

Teksti Onni Erkkilä, kuva Heikki Perä-Aho