Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Kaarlo Kalliala: Imaamien koulutukseen rahaa valtiolta

 

Kaarlo Kalliala

Turun piispanvirkaan ehdolla oleva hiippakuntadekaani Kaaro Kalliala katsoo, että Suomen tulisi tukea muslimiyhteisöä palvelevien imaamien koulutusta valtion varoin. Kalliala perustelee kantaansa Hollannista saamillaan kokemuksilla.
– Valtion tuki ei olisi millään lailla mahdoton ajatus, se edistäisi ymmärrystä toisia uskontoja kohtaan ja olisi myös oikeudenmukaisuuskysymys. Minulla on aika lailla tuntumaa tuonkaltaiseen maailmaan, viittaa Kalliala kokemuksiinsa islamilaisen vähemmistön toiminnasta ja yrityksistä integroida muslimeja länsimaiseen yhteiskuntaan.

Hollannissa valtio rahoittaa muslimien teologista koulutuista yliopistoissa. Kallialan mukaan Suomeen voitaisiin perustaa samanlainen järjestelmä, kun muslimien määrä täällä lisääntyy.

 – Minun on vaikea nähdä mitä miinusmerkkisiä vaikutuksia ratkaisulla olisi.

KRS Krito 10.-23.6.

Kaarlo Kalliola esitti näkemyksiään Radio Dein piispatentissä, joka lähetetään maanantaina 25. lokakuuta.

Vahvana Turun piispaehdokkaana pidetty hiippakuntadekaani ottaa lähetyksessä kantaa homoparien kirkolliseen vihkimiseen. Kalliala ei kajoaisi nykyiseen avioliittoinstituutioon, mutta sanoo, että asia voi muodostua kirkolle hankalaksi, jos eduskunta tulevaisuudessa hyväksyy lain sukupuolineutraalista avioliitosta.

– Tuskin on realistista ajatella, että kirkkovihkiminen tulisi koskemaan kaikkia. Avioliittoinstituutio kannattaisi jättää silleen ja kehittää sitä mitä kehitettävissä on eli esimerkiksi perhemuodoissa, ihmisten parisuhteissa, yksinäisyyden voittamisessa ja lastenkasvatuksessa.

Jos asia tulee ajankohtaiseksi kirkossa, Kalliola sanoo olevansa omassa toiminnassaan valmis noudattamaan kirkolliskokouksen ja piispainkokouksen asiasta antamaa ohjeistusta.

Turun piispanvaalin ensimmäinen kierros järjestetään 28.10. kello 13. Vaalissa on äänioikeus noin 870 äänestäjällä. Äänioikeutettuja ovat Turun arkkihiippakunnan papit ja lehtorit sekä maallikkovalitsijat.

Turun piispaehdokkaat Radio Dein tentissä klo 15.20. Maanantaina 25.10. Kaarlo Kalliala, tiistaina 26.10. Martti Hirvonen, keskiviikkona 27.10. Aino Vesti. Koostelähetys tiistaina 2. marraskuuta klo 21.35.

”Jos eduskunta hyväksyy lain sukupuolineutraalista avioliitosta, tulisiko myös kirkon vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja?” Kuuntele Kaarlo Kallialan vastaus:

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)