Justin Bieberin Believe-elokuva jakaa mielipiteitä

 

Kuva Justin Bieberin elämäkertaelokuvasta Believe vuodelta 2013.

Suurin osa suomalaisita tietää tai vähintään on kuullut Justin Bieberistä. Kristityksi tunnustautuvan laulajan uusin elokuva Believe herättää vähintään yhtä paljon mielipiteitä kuin artisti itse.

Viime vuoden joulukuussa, tarkalleen ilmaistuna joulupäivänä, elokuvateattereihin ilmestyi jatko-osa vuonna 2011 julkaistuun Never say never -elokuvaan. Believe on Jon M. Chun ohjaama dokumentti laulaja-lauluntekijä Justin Bieberistä. Elokuvaa voidaan pitää vastaiskuna moniin huhuihin ja väitteisiin Bieberin uraa koskien, mutta se sisältää paljon etenkin faneille suunnattua materiaalia. Konserttitaltiointien välissä kerrotaan aiemmin ilmestyneen Believe-albumin ja -kiertueen valmistumisesta ja jaetaan tunteikkaita hetkiä.

Tuomitsemmeko turhaan?

Useamman miljoonan dollarin budjetin vaatinut elokuva saa katsojassaan aikaan kysymyksen, onko se tehty vain rahankeruuta varten. Suurin osa sisällöstä onkin suunnattu uskollisille faneille, beliebereille, joita nähdään useammassa välissä vuodattamassa kyyneliä tavattuaan idolinsa tai saatuaan konserttilipun lahjaksi. Näiden nimenomaisten fanien reaktiot saavat jopa palvonnanomaisia muotoja, ja monet kristityt nuoret keskustelevatkin siitä, onko tälläinen käytös sallittua Jumalan silmissä. Monesti vedotaan ensimmäiseen käskyyn ”Minä olen Herra, sinun Jumalasi, sinulla ei saa olla muita jumalia” (2. Moos. 20:2), mutta voidaanko tätä käskyä soveltaa idoleihin ja fanittamiseen?

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Bieber itse mainitsee dokumentissa uskonsa ”johonkin suurempaan”. Me emme voi olla varmoja siitä, mihin hän uskoo, mutta emme myöskään voi tuomita ketään pelkästään tekojen tai juorujen mukaan. Myös Jeesus kehoitti meitä olemaan tuomitsematta muita ihmisiä, ettei meitä tuomittaisi. Usein, kun tuomitsemme toisen ihmiseen, saamme huomata itse tekevämme aivan samanlaisia virheitä.

Motiivien maailma

Päähenkilönsä lisäksi Believessä esiintyy useita artistin läheisiä ja tuttavia, joista useilla on ollut aikanaan näppinsä pelissä pojan uraa luodessa. Tunnetut nimet kuten Scooter Braun, Usher Raymond IV ja Ludacris välähtelevät ruudulla kertoen Bieberin koettelemuksista ja urasta. Tärkeä esiin nouseva pointti laittaa katsojan miettimään motiiveja. Usein artistit tavoittelevat suosiota, mainetta ja rahaa, ja saavutetuaan nämä kuihtuvat pois taantuen niin kutsutuiksi turhiksi julkkiksiksi. Kestävän kannatuksen voi saavuttaa vain jättämällä nämä seikat toisarvoisiksi.

Halu kehittyä artistina, laulajana tai lauluntekijänä mainitaan lopulta tärkeimmäksi muusikon tavoitteeksi. Kristittyinä tiedämme kuitenkin paremmin; mikään hanke, johon ihminen ryhtyy, ei kestä, ellei siinä ole Jumalan siunausta. Maailmassa on aina ihmisiä, jotka haluavat nähdä kuuluisan ja usein myös lahjakkaan ihmisen romahtavan, ja jopa odottavat sitä, mutta jos itse kaikkivaltias Jumala ei ole kanssamme samaa mieltä, olemme pulassa. Meidän onneksemme ”niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.” (Joh. 3:16.)

Loppujen lopuksi myös julkkikset ovat vain ihmisiä, heillä on tunteet ja he tekevät virheitä, mutta erona on se, että koko maailma saa seurata heidän virheitään ja tuomita heidät. Bieberin laulun Believe sanojen mukaan voimme kuitenkin todeta, että elämässä kaikessa on kyse Jeesuksesta. ”Where would I be if you didn’t believe?”

Lue lisää Justin Bieber -artikkeleita Nuotta.comista.

Teksti Nuotta.com/Heidi Poikonen,

kuvat Justin Bieber promo