Kotimaa: Räsäsen ja Pohjolan käräjillä suullinen kuuleminen sukelsi raamatuntulkintaan – jutun käsittely jatkuu helmikuussa

Jukka Leppilampi ja Marzi Nyman erikoisluvalla kirkkoon

 
Kuva: Jani Laukkanen

Pääsiäisen sanoma murtautuu koronankin sulkemien lukkojen läpi. Kirkot ovat kiinni, mutta jotain liikehdintää näkyy suljettujen ovien takana. Kamera- ja äänihenkilökunta valmistautuu taltioimaan pyhän hetken.

Monen ruutu tarjoaa pääsiäisenä välähdyksiä niin läntisestä kuin idän kirkosta. Siinä missä paavi on joillekin tietynlainen rokkistara ja toisille ortodoksien pääsiäisyön jumalanpalvelus täynnä mystiikkaa, molemmat elementit löytyvät Jukka Leppilammen ja Marzi Nymanin pääsiäisyön livestream -konsertista. Tämä on se erikoislupa, joka saa kaksikon yhdistämään jälleen ilmaisuvoimansa ja esiintymään.

Me pääsemme Marzin kanssa tulkitsemaan sitä hetkeä, jolloin olemme pitkäperjantain ja ylösnousemuksen välissä. Kyllä se tuntuu hyvin ainutlaatuiselta, toteaa Jukka Leppilampi Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä.

IK-opisto (vuosisop) neliöb.17.-30.1.MJa

Yleensä ei biisilistaa tehdä.

Paikkana on Viikin kirkko Helsingissä, jossa akustista kitaraa soittavan Jukka Leppilammen vieressä ahkeroi Marzi eri instrumenttien välillä.

– Marzi soittaa soittaa myös urkuja ja flyygeliä. Jotain speciaalia on kyllä luvassa.

Pitkä levytysura – settilistan tekemisen haaste

Tabula Rasassa 1970-luvulla vielä ennen uskoontuloaan solistina vaikuttanut Jukka Leppilampi on kulkenut vaiherikasta polkua pitkin. Leppilampi on pitkän soolouransa lisäksi esiintynyt ja levyttänyt muun muassa Jaakko Löytyn, Pro Fiden, Outi Terhon (nyk. Müller) sekä Jarmo Sormusen kanssa Jarmo & Jukka -duona.

Sooloartistina takana on myös pitkä ja monipuolinen ura. Leppilampi voi poimia pelkästään 1980-1990 tuotannostaan konserttikappaleiksi esimerkiksi Jumalan valtakunta tulee, Vuorilaulu, Älä pelkää, Minun sieluni janoaa Jumalaa, Laula ihmisille, Kysytkö palvelushintaa, Suljetun paikan tanssi, Majataloja, tietä ja sanoja.

– Yleensä ei biisilistaa tehdä. Nyt se pitää olla striimi-henkilökunnalle valmis, joten tein biisilistan. Marzi Nymanin kanssa siitä syntyy sellainen sfääri, että kyllä käydään huikeissa ulottuvuuksissa.

– Me teemme version myös Käy yrttitarhasta polku [virrestä], koska Antti Vuoren kanssa teimme muutama vuosi sitten musiikkivideon. Marzin kanssa sovimme, että tekisimme siitä jonkun version.

Sometoivekonsertti?

Oman haasteensa pääsiäisyön striimikonserttiin tuo kuitenkin lukuisat laulutoiveet, joita konserttia järjestävä Ohjelmatoimisto Kristalli on saanut Facebook-seinälleen yli 160 viestin muodossa.

– Valtava määrä toivomuksia. Niissä oli pari sellaista, että kyllä kai nuo on pakko ottaa.

Jukka Leppilampi on puhunut jo vuosia konserttiensa lomassa NYT-hetkessä elämisestä. Hänelle tämä konkretisoituu myös esiintymisessä, jossa jokaisen sanan ja sävelen takaa löytyy paitsi tämä hetki ja tila, myös ikuisuus. Kun Jukka Leppilampi ja Marzi Nyman päätyvät samalle lavalle, kahden taiteilijan on ollut vaivatonta päätyä samoille ajattomille aaltopituuksille.

Edellisen levyn jatko-osa?

Golden gospel –palkittu Jukka Leppilampi on julkaissut musiikkiaan harvakseltaan oikeastaan jo 1990-luvun alusta alkaen, vaikka hän on keikkaillut ahkerasti kitaransa kanssa. Vuoden 1999 Alasti ja hiljaa -levyn jälkeen on ilmestynyt kuitenkin vain kaksi levyä: ME (2006) ja Tämä huone, tämä hetki (2016). Ennen edellistä levyä Leppilammesta yritettiin tehdä Suomen Leonard Cohenia erään isomman levy-yhtiön toimesta, mutta tuo yhteistyö ei tuntunut omalta jutulta. Monien nimekkäiden lauluntekijöiden tekemät laulut jäivät laulamatta. Kun Leppilampi aloitti Radio Deissä oman ohjelmansa vuonna 2012, eräs radiokuuntelija lähetti Jukan ennalta valmistamattoman jakson tunnelman ja puheen perusteella tekstin, johon Jukka teki sävelen. Näin syntyi Niin lauloivat -kappale, josta alkoi löytymään uuden alkua ja uusia lauluja.

Emmeköhän me varaisi jo studiota?

Marzi Nyman oli jo tässä vaiheessa seurannut Leppilammen uraa jo vuosia. Hän on todennut Leppilammen olevan yksi hänen idoleistaan. Miten he sitten päätyivät samoille lavoille?

– Olisikohan ollut minun trioni kanssa Tampereella erään ystävän juhlissa, kun päädyin soittamaan Jukan kanssa, Marzi muistelee viestissään.

Leppilampea huvittaa, että kun Marzia oli pyydetty Kuopio Juhlii -tapahtumaan vuonna 2012, Marzi olisi vaatinut konserttijärjestäjältä samalle lavalle Jukka Leppilampea tai keikkaa ei tulisi.

– Kun me sitten harjoittelimme esiintymistä varten, rumpali Anssi Nykänen totesi, että emmeköhän me varaisi jo studiota. Soitin sitten erääseen studioon, jonne aika löytyi jo kahden viikon päähän. Ja siis meille kaikille löytyi tyhjää aikaa samaan ajankohtaan! Äänitykset sujuivat ammattimiehillä joutuisasti, mutta levyn julkaisemiseen kului vuosia.

– Teimme studiossa 16 laulua, joista kymmenen päätyi levylle, Leppilampi toteaa.

Näistä jäi ulos muun muassa Daavid, laula -kappale, jonka Leppilampi päätyi tarjoamaan radiosingleksi Radio Deihin kesällä 2020. Lisääkin lauluja olisi luvassa ja Marzi Nyman trio on valmiudessa. Korona on tosin hidastanut suunnitelmia, mutta vaikuttaa siltä, että tarvitaan vain jokin pieni sysäys, jotta hetkessä elävä ”boheemi artisti” ja hänen taiteellisen luova yhtyeensä saadaan studion NYT-hetkeen.

– Yhdessä työstettäisiin niinkuin ennen vanhaan. Sovitusta ja toteutusta luodaan ensin yhdessä.

Edellisellä levyllä tuottajana toimi Marzi Nymanin, jonka johdolla bändissä soittivat rumpali Anssi Nykänen sekä basisti Harri Rantanen. Nyt vain täytyy odottaa, mikä pieni tekijä saa nämä miehet soittamaan studioon.

******************************

Pääsiäisyön livestream -konsertti lauantaina 3.4. klo 22. Tarkemmat tiedot konsertista löydät täältä.

Konsertin tuottavat yhteistyössä Verkosto, Malmin seurakunta ja Ohjelmatoimisto Kristalli.

 

HUOM! Jukka Leppilampi vieraili Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä, jossa hän avasi myös päivittäistä hartauselämäänsä ja pääsiäisen merkitystä itselleen. [Radio Dei 30.3.2021]

 

 
Radio Dei Radiot_fi