Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Juhana Pohjola kiistää rikkoneensa pappislupaustaan

 

Lähetyshiippakunnassa toimiva Juhana Pohjola kiistää rikkoneensa pappislupaustaan. Oulun hiippakunnan tuomiokapituli teki eilen päätöksen, jonka mukaan Pohjola menettää pappisvirkansa Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa. Juhana Pohjolan mukaan hänelle osoitettu viesti koskee tuhansia Lähetyshiippakunnan seurakuntalaisia.

Pohjolan mukaan tuomiokapitulin päätös oli ennakoitavissa mutta myöntää ratkaisun kouraisevan syvältä. Oulun hiippakunnan tuomiokapituli toteasi päätöksessään, että Juhana Pohjola on ”osoittautunut ilmeisen sopimattomaksi olemaan pappina ryhtymällä Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan hiippakuntadekaaniksi”.

Suomen evankelisluterilaisen kirkon piispat ovat linjanneet, että kirkon papit eivät voi toimia lähetyshiippakunnan tehtävissä.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Lähetyshiippakunnan yhtenä taustajärjestönä on Luther-säätiö, joka muun muassa vastustaa naispappeutta.

”Sanat ´ilmeisen sopimaton´ eivät jätä tulkinnanvaraa. Ne ovat rajut varsinkin kun puhutaan virasta, jota hoidetaan jatkuvasti suuri tuomiopäivä silmien edessä.  On erottamisella omat häpeäänkin liittyvät ulottuvuudet. Tuskin kukaan haluaa olla sopimaton ja erotettu”, kirjoittaa Juhana Pohjola blogissaan.

”Päätös askel uskonpuhdistuksesta”

Pohjola arvioi, että vaikka erottamispäätös osuu häneen henkilönä, päätöksessä on kyse Suomen evankelis-luterilaisen kirkon suhteesta Lähetyshiippakuntaan.

”Ilman mitään suurempaa uhrautumisen syndroomaa voi sanoa, että tämä kapitulin päätös on taas askel Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa menossa olevasta uskonpuhdistuksesta. Sen sijaan, että kirkkoa puhdistettaisiin Jumalan sanalla, sitä ollaan puhdistamassa Jumalan sanasta”, Pohjola tulkitsee.

Hän kiittelee blogissaan Olavi Rimpiläistä, joka oli Pohjolan mukaan virassa olevista Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispoista viimeinen, joka suostui vihkimään papeiksi naispappeuden avoimesti torjuvia pappeja Suomen kirkossa.

”Nyt ollaan erottamassa ja uhkailemassa niitä sananpalvelijoita, jotka ovat rakentaneet jumalanpalvelusseurakunnissa Suomen ev.lut. kirkon sisällä luterilaista vaihtoehtoa, kun muuta vaihtoehtoa ei enää ollut.”

Pohjolan mukaan tuomiokapitulin päätös nimetä hänet evankelis-luterilaiseen kirkkoon sopimattomaksi tarkoittaa myös Lähetyshiippakunnan jumalanpalveluksiin osallistuvia seurakuntalaisia.

”Juridiikkaa suurempi merkitys on tunneviestillä. Olette ’ilmeisen sopimattomia Suomen ev.lut. kirkkoon’ -viesti on annettu tuhansille Lähetyshiippakunnan messuissa käyville”, Pohjola kirjoittaa.

Juhana Pohjolan blogikirjoitus Lähetyshiippakunnan verkkosivuilla

Lue myös:

Juhana Pohjola menetti pappisvirkansa

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)