Juha Ahvio: Lakiesitys sukupuolineutraalista avioliitosta syrjivä

 

Juha Ahvion mielestä avioliittolainsäädännön muuttaminen vaikuttaisi kaikkien avioliittojen merkitykseen.

Mitkä ovat kriteerit avioliiton rajaamiseen vain kahden ihmisen väliseksi suhteeksi? teologian tohtori ja dosentti Juha Ahvio kysyy asiantuntijalausunnossaan eduskunnan lakivaliokunnalle.

Ahvio huomauttaa myös, että nykyinen avioliittolaki on sopusoinnussa kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kanssa.

– Miksi lakiesitys haluaa määritellä koko avioliittoinstituution juridisesti uudelleen homoseksuaalisten suhteiden erityisedellytysten mukaiseksi? hän kysyy.

Teologian tohtori ja dosentti Juha Ahvio kannattaa lausunnossaan eduskunnan lakivaliokunnalle avioliittolainsäädännön säilyttämistä ennallaan. Lausunnossaan hän vetoaa siihen, että voimassaoleva avioliittolaki on juridisesti tasa-arvoinen, kun taas kansalaisaloitteen mukaiseksi muutettuna avioliittolaki muuttuisi syrjiväksi esimerkiksi moniavioisuutta kohtaan.

– Kansalaisaloitteen perustava pyrkimys on hyvä: juridisen tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistäminen. Juridisella tasa-arvolla tarkoitetaan sitä, että laki ei saa mielivaltaisesti eikä ilman perusteita kohdella ketään eikä erilaisia suhdemuotoja eri tavoin kuin toisia. Syrjinnällä tarkoitetaan siten mielivaltaisen erilaista juridista kohtelua, Ahvio kirjoittaa.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Ahvion mukaan voimassaolevan avioliittolain sukupuolikriteeri ei ole mielivaltainen, sillä biologia, antropologia ja sosiobiologia osoittavat nykyisenkaltaisen avioliiton olevan luonnollinen instituutio.

– Nämä todellisuudet eivät ole valtion, lain, uskontojen, ideologioiden tai ylipäätään minkään inhimillisen tahon mielivaltaisia tuotteita. Voimassaoleva avioliittolaki sukupuolikriteereineen on sopusoinnussa ihmisoikeuksien kanssa: YK:n ihmisoikeusjulistuksen artiklan 16 ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen artiklan 12 kanssa.

Ahvio kysyy, millä ei-mielivaltaisella perusteella lakiesitys asettaa avioliitolle lukumääräkriteeriksi kaksi henkilöä. Hänen mielestään lakiesityksen hyväksyminen ei tekisi laista eettisesti neutraalia, koska esitys koskee vain homoseksuaalista suhdetta. Aseksuaaliset ja biseksuaaliset suhteet olisivat edelleen syrjityssä asemassa, Ahvio huomauttaa.

– Miksi lakiesitys haluaa määritellä koko avioliittoinstituution juridisesti uudelleen homoseksuaalisten suhteiden erityisedellytysten mukaiseksi? Kaikkien avioliitot muuttuisivat, luonnollisen vanhemman käsite poistuisi lainsäädännöstä kokonaan ja avioliiton sukupuolikriteeristä kiinni pitämistä alettaisiin aktiivisesti syrjiä, Juha Ahvio kirjoittaa.

Teologian tohtori, dosentti Juha Ahvio toimii Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtajana. Hän jätti lausuntonsa eduskunnan lakivaliokunnalle keskiviikkoaamuna. Lausunnon voi kokonaisuudessaan lukea täällä.