Jouluradion musiikkivalinnat juhlistavat 100-vuotiasta Suomea

– Jouluradio on entistä voimakkaammin verkkomedia, joka kuuluu myös radiossa, Jouluradion toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne kertoo.

Jouluradion koelähetykset käynnistyvät marraskuun puolivälissä. Varsinaisesti Jouluradio soi ensimmäisestä adventista loppiaiseen.

Edellisellä tuotantokaudella Jouluradio teki viikkokuuntelijaennätyksensä. Finnpanelin tekemän Kansallisen radiotutkimuksen mukaan Jouluradio tavoitti 713 000 kuuntelijaa viikossa, mikä on 15 prosenttia kanavan 4,6 miljoonan henkilön kuuluvuusalueesta. Kasvu on selvää edellisvuoden 664 000:een kuuntelijaan verrattuna. Jouluradio aloitti toimintansa vuonna 2003 pääkaupunkiseudulla.

– Olemme terävöittäneet musiikkitarjontaamme ja pyrimme palvelemaan entistäkin paremmin laadukkaan joulumusiikin ystäviä, kertoo Jouluradion uutena musiikkipäällikkönä aloittanut Mikko Harjunpää.

Kanavan perinteenä on ollut tuottaa joka vuosi uusi sovitus Hoosianna -hymnistä. Tämän vuoden version tekijät paljastetaan marraskuussa. Aiemmin Hoosiannan ovat versioineet Jouluradiolle muun muassa Lauluyhtye Rajaton, Jesse Kaikuranta, Sointu Jazz Orchestra ja Kerkko Koskinen kollektiivi. Viime vuonna Hoosianna tehtiin koostamalla kuuntelijoiden lähettämistä videoista.

Joululaulupäivästä perinne

Viime vuonna lanseerattu Joululaulupäivä järjestetään myös tänä vuonna, perjantaina 15. joulukuuta.

– Joululaulupäivää halutaan kehittää, edellinen vuosi oli jo lupaava. Musiikin kuuntelu tekee tutkitusti hyvää, mutta laulaminen se vasta hyvää tekeekin. Olisi hienoa, jos saisimme porukat kanssamme laulamaan joululauluja. Vuodesta 2018 lähtien se on jopa merkittynä kalentereihin virallisena teemapäivänä, sanoo Jouluradion toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Jouluradio kuuluu uusilla alueilla

Viime vuoteen nähden uusia analogisia kuuluvuusalueita ovat Kotkan, Porvoon ja Kokkolan seudut. Koelähetykset käynnistyvät jo marraskuun puolen välin tienoilla, mutta tällä kertaa Hoosiannan ensiesitystä saa odottaa aina joulukuun kolmannen päivän ensisekunneille. Tämä johtuu siitä, että kalenterissa ensimmäinen adventti on poikkeuksellisen myöhäisessä ajankohdassa.

”Jouluradio on kansanliike tai ainakin yli 107000 ihmisen Facebook-yhteisö, jonka kanssa yhteistyössä rakennamme joulua. Jouluradion tehtävä on välittää suomalaisten joululaulujen kulttuuriperintöä sukupolvien takaa. Tämän vuoden musiikkivalinnat ovat myös kunnianosoitus 100-vuotiaalle Suomelle”, Kalliorinne kertoo.

 

Aiheet