Joululahja avioliitolle on hengähdystauko arkeen

 

Suomen Vapaakirkon avioliitto- ja perhetyö järjestää vuosittain Joululahja avioliitollemme -viikonlopun yhteistyössä Kiponniemen toimintakeskuksen kanssa.

Tänä vuonna Joululahja avioliitollemme keskittyi tutkimaan avioliiton eri vaiheita viidentoista osallistujaparin voimin. Vuodenaikojen avulla etsittiin kuhunkin elämänvaiheeseen kuuluvia tunnusmerkkejä ja haasteita.

Janakkalalaiset Auli ja Jukka Kemppi kertoivat kokemuksiaan kustakin avioliiton aikakaudesta. Kempit opiskelevat parhaillaan Vapaakirkon perheohjaajakoulutuksessa, jonka Suomen teologisen opisto järjestää monimuotokoulutuksena. Luentojen pitäminen oli opintoihin liittyvää harjoittelua.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Avioliiton vuodenajat

Avioliiton kevät on rakastumisen ja tutustumisen aikaa. Seurustelusta on edetty avioitumiseen ja ihastus siivittää yhteisten tapojen löytämistä. Vielä ei ole tarvetta muuttaa toista. Kevään suurin tarve on hyväksyä toinen toisensa.

Avioliiton kesän helteessä elämä on kiivaimmillaan. On ehkä syntynyt lapsia, työelämässä on mentävä täysillä, haasteita riittää. Tämän vaiheen suurin tarve onkin antaa aikaa aviopuolisoiden väliselle suhteelle.

Lasten kasvaessa tulee syksy. Murrosikäiset lapset haastavat ja kyseenalaistavat vanhempansa monin tavoin. Puolisoiden suurin tarve on saada tukea ja rohkaisua toiselta.

Kun pesä tyhjenee, on taas aikaa toiselle. Rakkaus ja romantiikka voivat elpyä aivan uuteen kukoistukseen. Nyt voidaan tehdä sitä yhteistä, jota aiemmin kaivattiin. Avioliiton talvessa suurin tarve on kommunikoida hyvin ja osallistua yhdessä.

Nuoria, uuspareja ja ensikertalaisia

Luentojen lisäksi keskusteltiin ja tehtiin paritehtäviä. Eija ja Seppo Rytkönen juhlistivat lauantai-iltaa runoilla ja saarnalla. Muusta ohjelmasta vastasivat perheohjaajat Virpi ja Pekka Latikka sekä Minna ja Jari-Pekka Sahlberg.

Tämänkertaista ryhmää leimasi nuorten parien, uusperheiden ja ensikertalaisten läsnäolo. Moni kertoi aikovansa tulla uudestaan.

Teksti: Minna Sahlberg
Kuva: Seppo Rytkönen