Jopa 10 000 lapsisotilasta vapautettiin – miten heille nyt käy?

 

Lapsisotilaiden määrä on arvion mukaan maailmanlaajuisesti vähenemään päin.

Unicef tiedotti aiemmin tällä viikolla kaikkien Keski-Afrikan tasavallan aseellisten ryhmien vapauttavan riveihinsä kuuluvat lapsisotilaat. Miten entisen lapsisotilaan elämä jatkuu vapautumisen jälkeen?

Vapautuminen on vasta ensiaskel

Aseellisten ryhmien johtajat sopivat toimenpiteestä tämän viikon tiistaina. Myös uusien lapsisotilaiden värvääminen on luvattu lopettaa, tiedottaa Unicef. Sen arvion mukaan vapautensa sai takaisin 6000-10 000 lasta.

Aseelliset ryhmät myönsivät lisäksi avustusjärjestöille pääsyn alueilleen etsimään ja kotiuttamaan lapsia. Vapautuspäätös ja entisten lapsisotilaiden löytäminen onkin vasta ensiaskel kohti paluuta yhteiskuntaan. UNICEF kuvasi prosessin vaiheita aiemmin tänä vuonna tapahtuneen lapsisotilasvapautuksen osalta. Avaintekijä on saattaa lapsi ja perhe takaisin yhteen, jos vain mahdollista.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Lasten tavoittamisen jälkeen heidän tietonsa kirjataan ylös, jotta heidän perheensä olisi helpompi jäljittää. Etenkin jos lapset ovat värvätty laajalta alueelta, voi jäljittäminen kestää hyvinkin kauan. Siihen saakka kun perheet löydetään, lapset asuvat entisille lapsisotilaille tarkoitetussa keskuksessa, jossa he saavat myös psykologista apua.

Koulunkäynti ja kontaktit toisten lasten kanssa ovat yhteiskuntaan palaamisen tärkeimpiä osasia. Useat lapset on värvätty sotilastehtäviin jo hyvin nuorena, joten heillä ei ole kokemusta koulunkäynnistä. Suhde kotiyhteisöön voi myös olla ristiriitainen, sillä aseellinen voimankäyttö on voinut kohdistua myös omaan yhteisöön. Lapsisotilaiden sopeutuminen takaisin osaksi yhteiskuntaa kestää vuosia, kenties koko elämän.

Nälkä pakottaa liittymään

YK:n lapsen oikeuksien sopimus kieltää alle 18-vuotiaiden lasten pakottamisen asevoimiin ja taisteluihin. Siitä huolimatta maailmanlaajuisesti lapsisotilaita arvioidaan olevan kymmeniä tuhansia, luku vaihtelee suuresti käynnissä olevien konfliktien mukaan. Arvion mukaan määrä on kuitenkin laskussa, sillä vielä vuonna 2006 lapsisotilaita uskottiin olevan noin 300 000.

Osa lapsista on siepattu ja pakkovärvätty armeijaan, mutta osa on liittynyt myös oma-aloitteisesti. Joskus aseellisiin riveihin liittyminen on ainoa vaihtoehto saada ruokaa ja selviytyä, ja liittymispäätöksen kauaskantoisia vaikutuksia on vaikea nähdä.

 

Lähde: unicef.fi

Aluperäinen kuva: hdptcar/flickr.com