Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Tuottaja ja uskovien nuorten järjestöaktiivi väittelivät radiossa tv-nakuilusta

 

Nelosen uudessa deittiohjelmassa toisilleen ennestään tuntemattomat sinkut tapaavat sokkotreffeillä ilman vaatteita. KUVA: Nelonenmedia

Televisiokanavat kilpailevat katsojakunnista tuottamalla toinen toistaan erikoisempia ohjelmia ennen näkemättömillä juonenkäänteillään ja ohjelmaformaateillaan. Yksi tämän hetken puhuttavimmista tv-sarjoista on Nelosella pyörivä reality-deittiohjelma Aatami etsii Eevaa, jossa kilpailijat saapuvat paratiisisaarelle ilman rihman kiertämää.

Radio Dein keskiviikkoaamun Viikon debatissa Ariel Neulaniemen vieraaksi suoraan lähetykseen saapui Aatami etsii Eevaa -ohjelman vastaava tuottaja Seija-Liisa Eskola sekä Nuotta-median toimittaja ja Uskovaiset Nuoret -yhdistyksen toiminnanjohtaja Mikael Elmolhoda. Seija-Liisa Eskolan mukaan ohjelman ympärille syntynyt kohu ja tilanteen maalailu on turhaa.

– Suomalainen on tottunut alastomuuteen pienestä pitäen, joten se nähdään luonnollisena ja tämä ei meidän kulttuurissamme ole mitenkään uusi juttu.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Mikael Elmolhoda tarttui kiinni alastomuuden televisiointiin. Hän näki ongelmallisena, että prime time -aikaan ruudun takana saattavat tirkistellä perheen pienimmätkin.

Elmohoda rinnasti radiokeskustelussa ohjelman asetelman tilanteeseen, jossa tuntematon keski-ikäinen mies vilauttelee lapselle rautatieasemalla. Eskolan mukaan esimerkki ontuu, koska Aatami etsii Eevaa -ohjelmassa tv-sarjan henkilöt toimivat saarella eikä alastomuutta kohdisteta suoranaisesti television katsojiin.

– Ohjelma ei perusidealtaan poikkea takavuosien kansan suosikkiohjelma Napakympistä oikeastaan mitenkään, totesi Eskola Radio Dein Viikon debatissa.

Tv-tuottaja perusteli alastomuutta uutuuden viehätyksellä ja tarpeella keksiä (deitti)ohjelmiin jotain uutta.

Viikon debatissa kuultiin myös televisiotuotantoja toteuttavan Aitomedian luovan johtajan Eero Hietalan pohdintaa tabuista.

– En puhuisi, että tuotantoyhtiöillä olisi erityisen kovat paineet siihen, että ”nyt kaikilta esiintyjiltä vaatteet pois”. Kyllähän ohjelmat toimivat ihan hyvin ilman sitäkin. Varmasti kyse on enemmän siitä, että halutaan rikkoa tabuja.

Hietalan mukaan tabujen rikkominen on perinteisesti toiminut televisiossa hyvin.

– Jos televisiossa näytetään jotakin, mitä yleisesti ei ole totuttu näkemään, ja jota pidetään jopa kyseenalaisena, erikoisena tai uutena, niin katsojia tulee silloin enemmän.

Hietala muistuttaa, että maailma menee kuitenkin koko ajan suuntaan, jossa rikottavia tabuja on yhä vähemmän. Julkinen alastomuus Hietalan mukaan sellainen kuitenkin yhä on.

Seija-Liisa Eskolan mukaan rajuimmat esimerkit etenkin nuorten yleisöjen kiinnostuksen herättämisestä tabuja rikkomalla löytyvät ulkomailta, vaikkapa nuorisokanava MTV:n (Music Television) tuotannoista, joissa tv-sarjat on viety formaatillaan ennen näkemättömiin muotoihin. Kyseenalaisesti rajoja rikkovina ja esineellistävinä sarjoina Eskola mainitsi ulkomaiset reality tv-sarjat, kuten Jersey Shore, Geordie Shore ja Valleys.

– Kannattaa joskus katsoa, kuinka alas voidaan mennä, Eskola valitteli.

Vallitsevan trendin mukaan tv- ja tuotantoyhtiöt tekevät rajoja rikkovia ratkaisuja pärjätäkseen mediamyllerryksessä kilpailussa pirstoutuvista yleisöistä.

Terveiset Kolumbiasta: ”Suomalaiset terveesti seksuaalisia”

Vastaavan tuottajan Seija-Liisa Eskolan mukaan kilpailun kovuudesta tarjoaa esimerkin YLE:llä esitetty reality-ohjelma, joka ei saanut toivottua menestystä, vaikka formaatti sai kiitosta ja tuotanto sujui ongelmitta. Syy on Eskolan mukaan yksinkertaisen raadollinen.

– Se ei kiihota kansaa. Sosiaalinen media ei räjähdä tällaisesta ohjelmasta.

Suomessa alastomuutta ei suinkaan aina liitetä seksuaalisuuteen. Moni näkee pienestä pitäen alastomuutta esimerkiksi kotona saunassa tai kunnan uimahalleissa. Miksi alastomuus muuttuisi toisenluontoiseksi tv-ohjelmassa?

Uskovaiset Nuoret -yhdistyksen toiminnanjohtajan mielestä kyse on sukupuolirajojen häivyttämisestä.

– Kunnan uimahalleissa on miesten ja naisten omat puolet. Mitä tulee ohjelmaan, niin siinä lähdetään selkeästi häivyttämään sukupuolten välisiä rajoja. Lähestyn tätä häpeilemättä kristillisestä viitekehyksestä, jolloin näen alastomuuden niin, että oma kehoni on lahja tulevalle puolisolle ja sitä alastomuutta ei näytetä kenelle tahansa ja miten tahansa. Se on pyhä ja eksklusiivinen asia.

Muiden mielipiteisiin ja näkökulmiin Elmolhoda ei sano haluavansa puuttua.

– Enhän minä voi kertoa muille, mitkä heidän arvonsa täytyy olla. Jos se on jollekin okei olla sekasaunassa ja näyttää itsensä alastomana, niin olkoon niin. En voi siihen puuttua, mutta mielestäni voin puuttua siihen, että mihin kellonaikaan niitä [ohjelmia] näytetään ja missä.

Vastaava tuottaja Seija-Liisa Eskola perustelee Aatami etsii Eevaa -ohjelman esittämistä sillä, että alastomuuteen tottuneet suomalaiset eivät nakuilusta vähällä hätkähdä.

– Meidän kolumbialainen tuotantopäällikkömme sanoi, että me suomalaiset, jotka olemme nähneet niin paljon alastomuutta pienestä pitäen, olemme terveesti seksuaalisia. Kun taas esimerkiksi Kolumbiassa, jossa ei olla alasti kenenkään kanssa, seksuaalisuus on joka paikassa ja väreilee ihan eri tavalla.

Seija-Liisa Eskolan ja Mikael Elmolhodan keskustelu Viikon debatin ohjelma-arkistossa.

Viikon debatti Radio Deissä keskiviikkoaamuisin suorana lähetyksessä klo 9. Uusinta klo 13 ja sunnuntai-iltaisin klo 20.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)