Joni Eareckson Tada: Inhimilliset rajoitteet eivät estä Jumalaa toimimasta

 

Joni Eareckson Tadan sukellusonnettomuudesta on kulunut yli 50 vuotta. Vaikka hänen jokainen päivä on edelleen raskas ja kipujen täyttämä, hän ei vaihtaisi yhteyttä Jumalan kanssa mihinkään määrään askelia maan päällä.

Heinäkuun 30. päivä 1967 teinityttö meni uimarannalle sisarensa kanssa Cheasapeake Bayssä Yhdysvalloissa. Hyppy pääedeltä matalaan veteen mursi Joni Eareckson Tadan 4. niskanikaman. Hän ei pystynyt liikkumaan. Hän makasi kasvot alaspäin vedessä ja toivoi, että sisko tulisi pelastamaan. Sisko oli kuitenkin selin Joniin päin eikä ollut nähnyt kohtalokasta hyppyä.

Joni oli jo hukkumaisillaan, kun sisko näki vaaleat hiukset vedessä ja käänsi Jonin kasvot ylöspäin.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Sisareni pelasti minut, mutta millaista elämää varten? Kuulin lääkäreiltä sairaalassa, että en enää koskaan voisi liikuttaa käsiäni ja jalkojani. Viettäisin lopun ikääni pyörätuolissa neliraajahalvattuna, Joni muistelee.

Jumala kutsuu auttamaan toisia

Hän vajosi masennukseen ja vihasi kaikkea neliraajahalvaukseen liittyvää, myös toisia vammaisia. Uskovat ystävät lohduttivat Jonia Raamatun jakeella (Jer. 29:11): ”Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.”

Joni ei ymmärtänyt Jumalan tarkoitusta tässä kaikessa. Hän ei nähnyt mitään hyvää tilanteessaan. Jumala alkoi kutienkin puhua hänelle toisten auttamisesta. Nykyään Joni Eareckson Tada tunnetaan vammaisten puolestapuhujana ja hyväntekijänä. Hän on kansainvälisen Joni and Friends -vammaiskeskuksen perustaja ja toiminnanjohtaja. Hän on kirjoittanut yli 50 kirjaa, joissa hän käsittelee muun muassa vammaisten tavoittamista sekä Jumalan hyvyyden ja kärsimyksen ongelman ymmärtämistä. Hän matkustaa ympäri maailmaa tarjoten ohjelmia erityislasten perheille ja koulutusta seurakunnille.

Marraskuussa hänen puheensa innoittaa myös suomalaisia GLS-konferensseissa, missä hän puhuu inhimilliset rajoitteet ylittävästä Jumalan voimasta.

 

Aiheet