Joka neljäs leipää jonottava nälässä

 

Vähittäiskauppojen lahjoittamat elintarvikkeet odottavat ruoka-aputoiminnan varastossa oven takana jonottavia asiakkaita. KUVA: Kirsi Hänninen

Nälkä on tuttu seuralainen leipäjonossa. Lahdessa tänään julkaistun tutkimuksen mukaan joka neljäs ilmaista ruokaa hakeva tuntee nälkää melko usein tai jatkuvasti.

Lahden-raportti on osa valtakunnallista ruoka-apututkimusta. Se vahvistaa aiempien osaraporttien viestin: leipäjonoissa kohtaa huono-osaisin Suomi.

Tutkijat ovat haastatelleet yli 3 300:aa ruoka-avun hakijaa. Valtaosalle jää pakollisten menojen – kuten asunnon ja ravinnon – jälkeen käteen alle 200 euroa kuukaudessa.

IK neliöb. vko 25-26.MJa

– Ei kukaan pienenä haaveile, että kävisi isona leipäjonossa, toteaa yksi tutkijoiden haastattelema ruoka-aputoiminnan asiakas.
Tyypillinen leipäjonon asiakas on työtön tai eläkeläinen, asuu yksin ja vuokralla. Vain pienellä osalla on vakituinen tai edes määräaikainen työ.

– Kiitos ruoka-avun henkilökunnalle, me köyhät ja varattomat tarvitaan teitä. Teidän luona käyminen piristää ihmistä eikä alista ihmistä vielä alemmaksi, kiitteli leipäjonon asiakas Lahdessa.

Tutkimusyhteenveto valmistuu ensi vuoden lopulla. Tutkija Maria Ohisalo Itä-Suomen yliopistosta toivoo sen herättävän keskustelua perusturvan riittävyydestä ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja.

 
Radio Dei Radiot_fi