Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

John Burke: Eräänä päivänä menet portista sisälle taivaalliseen kaupunkiin

 

John Burke vieraili Suomessa tammikuun lopulla.

John Burke on perehtynyt kuolemanrajakokemuksiin lähes 30 vuoden ajan.

– Haluan rohkaista teitä. Se, mitä teette evankeliumin palveluksessa on arvokasta.  Työn paineessa on kannustavaa muistaa: kannattaa nähdä vaivaa ja kestää vaikeita ihmisiä. Taivas on ihmeellisempi kuin osaamme kuvitella, John Burke totesi GLS:n 10-vuotisjuhlaristeilyn 90 osanottajalle.

Teksasilaisen Gateway Church -seurakunnan pastori Burke on onnistunut tavoittamaan seurakuntaelämästä vieraantuneita ihmisiä. Hän auttaa pastoreita rakentamaan seurakuntia kulttuurin pohjalta ja näkemään rikkinäiset ihmiset Jumalan mestariteoksina.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Täydelliset älkööt vaivautuko (Päivä 2012) -kirjastaan kiitelty John Burke luennoi nytkin risteilypäivän ajan seurakunnan johtajuuteen liittyvistä aiheista.

Burke halusi kuitenkin vaihtaa päivän lopussa näkökulmaa ja kertoa uusimman kirjansa aiheesta. Taivaan rajalla (Päivä 2017) sisältää yli sata kuolemanrajakokemusta. Burke kommentoi niitä kristillisen vakaumuksensa pohjalta noin 30 vuotta asiaan perehtyneenä.

– Voit nyt jättää sivuun johtajan roolisi, ottaa mukavan asennon ja kuunnella, kun kerron kuolemanrajakertomusten äärellä oppimaani. Näytän myös videopätkiä joidenkin ihmisten haastatteluista. Ole rohkea ja pidä kiinni hyvästä toivosta, Burke totesi täysin erilaiseen aiheeseen siirtyessään.

Aiheen käsittely tuli risteilyyn osallistuneille yllätyksenä. Maanpäällisen seurakunnan rakentajien katseet siirrettiin hetkessä toisiin ulottuvuuksiin. Seurakuntiensa näyn vaalijoita kehotettiin kuvittelemaan taivasta.

Uskovat mitä tahansa

Burken mielestä kristittyjen on osallistuttava keskusteluun kuolemanrajakokemuksista ja ruumiista irtoamisista. Aihe ei saa jäädä vain New Age -ihmisten ja muiden asian harrastajien käsiin.

– Ihmiset ovat uteliaita ja kiinnostuneita siitä, mikä heitä odottaa. Monet uskovat melkein mitä tahansa. Raamattu kertoo paljon kuolemanjälkeisestä elämästä. Olen havainnut, että kertomusten yleispiirteet vastaavat sitä, mitä Raamatussa on kerrottu. Tässä ei ole kyse mistään ”science fictionista”. On olemassa paikka, joka on meitä varten tehty, Burke painotti.

Rajalle mutta ei yli

Burke on tutustunut satoihin kuolemanrajakokemuksiin. Hän on itsekin haastatellut melkoisen määrän sellaisen läpikäyneitä. Eräs  keskeinen piirre niissä on ollut se, että ihmiset ovat kertoneet olleensa ”kuolleena” enemmän eläviä kuin koskaan aikaisemmin. He ovat tiedostaneet olevansa olemassa juuri tuollaista elämää varten. He kokivat olevansa lopultakin oma itsensä ja ainutlaatuisesti rakastettuja.

– He kertovat kaiken olleen kauniimpaa ja värikkäämpää. Yhteys heidän tapaamiinsa olentoihin tai tuntemiinsa ihmisiin oli uskomattoman syvällisellä tasolla. Tuntui, ettei keskinäisessä viestinnässä voinut olla mitään sijaa väärinymmärryksille. Rakkaus huokui selittämättömällä tavalla kaikkialla ja kaikesta. Tuntui, että kaikki oli kuin valosta tehty. Monet heistä kohtasivat kirkkaan ja aivan uskomatonta rakkautta huokuvan olennon ja tunnistivat hänet Jeesukseksi, Burke tiivisti.

Monet kertoivat, että heille oli lyhyessa ajassa näytetty heidän siihenastinen elämänsä. Kaikki oli tallennettuna. Yhteneväistä kertomuksille on myös se, että rajan tuolla puolen käyneet kertovat tajunneensa siellä olevan rajan, jota he eivät voineet ylittää, koska sitten ei olisi ollut enää paluuta. Burke muistutti, etteivät ihmisten kokemat välähdykset taivaasta vieneet pois heidän vapaata tahtoaan. Heidän oli palattava takaisin maan kamaralle kantamaan vastuuta omista valinnoistaan.

Mielekästä tekemistä

Kertomusten kuvaukset taivaallisesta kaupungista vastaavat Burken mukaan hyvin Raamattuun tallennettuja kuvauksia. Kertojien näkemillä ihmisillä näytti olevan taivaassa mielekästä tekemistä. Burke kertoi saaneensa tekemällään tutkimusmatkalla rohkaisua oman maailmankuvansa mukaiseen johtopäätökseen: ”Haluan elää kokonaisvaltaisesti Jeesukselle!”

Epäluuloinen ja entinen epäilijä Burke on monen muun kuolemanrajakertomuksiin tutustuneen epäilijän tavoin vakuuttunut taivaan ja helvetin olemassaolosta. Auttaakseen muita havahtumaan kuolemanjälkeiseen todellisuuteen hän on kirjoittanut kirjan. Hän ei väitä sen olevan teologian oppikirja, vaan pikemminkin kannustin suhtautumaan vakavasti Jumalaan  ja vääjäämättä edessä olevaan kuolemaan.

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024