Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Joensuussa julistettiin koulurauha lasten ja nuorten valitsemalla kaveritaidot-teemalla

 

Kuvituskuva: Pixabay

Koulurauha julistettiin Joensuussa keskiviikkona 17.8. Lapset ja nuoret olivat valinneet vuoden koulurauhateemaksi kaveritaidot – ”Kaikille kaveriksi – Vän med alla”.

Tänä vuonna koulurauhan valtakunnallinen julistustapahtuma järjestettiin Joensuu Areenalta Joensuusta. Tapahtumassa luettiin nuorten kirjoittama koulurauhan julistus, ja mukana oli myös presidentti Sauli Niinistön videotervehdys. Lisäksi tilaisuudessa esiintyi artisti Viivi.

Koulurauha-ohjelma on Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL), Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma, jonka tavoitteena on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen. Koulurauha julistettiin nyt 32. kerran.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Vuoden 2022 Koulurauhateemaa olivat valmistelleet Utran, Pielisjoen, Niittylahden, Joensuun steinerkoulun ja jyväskyläläisen Kuokkala svenska skolanin oppilaat. Kaveri-teemalla he haluavat muistuttaa toisten huomioimisesta ja kaikkien mukaan ottamisesta, MLL:n tiedotteessa kerrotaan.

– On tärkeää, että saa olla koulussa ystävän kanssa. Oppiminen tuntuisi kurjalta, jos ei olisi ystäviä. Ystävä auttaa ja helpottaa oloa, jos ei tiedä jotain, nuoret toteavat.

Oppilaat muistuttavat, että aikuisilla on tärkeä rooli lasten ja nuorten kaverisuhteiden tukemisessa.

– Jos huomaat, että joku on yksin, älä aina aikuisena usko, että kaikki on hyvin, vaikka nuori niin sanoisikin. Nuoret eivät halua tunnustaa yksinäisyyttään, koska se koetaan vähän nolona. Aikuiset voivat tukea ystävyyssuhteiden solmimisessa. Kaikkien kaveri ei tarvitse olla, mutta olisi hyvä tulla kaikkien kanssa toimeen.

MLL:n mukaan koulurauhateema on tärkeä, sillä yksinäisyyden kokemus on yleistynyt erityisesti tytöillä. Noin joka neljäs Kouluterveyskyselyyn 2021 vastanneista tytöistä tunsi itsensä yksinäiseksi melko usein tai jatkuvasti. Pojista yksinäisyyttä koko noin joka kymmenes.