Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Jipusta musiikkievankelista kirkkoon: ”Helvetissä eläminen ei mennytkään hukkaan”

 

”Herra pidä minut nöyränä ja auta minut muistamaan haavani ja kipuni”, kuuluu Jipun rukous uudessa työpaikassaan, Turun Mikaelinkirkossa, jossa hänet siunataan musiikkievankelistaksi sunnuntaiaamun messussa. Kuva: Sakari Röyskö.

Jippu on tehnyt työsopimuksen kirkon kanssa. Laulaja-lauluntekijä siunataan musiikkievankelistaksi Turun Mikaelinseurakuntaan sunnuntaina, uutisoi Radio Dei.

110-vuotiaan Turun Mikaelinkirkon alttaritaulu loistaa kirkkautta. Aurinko paistaa kirkkosalin penkkirivien väliin kanttorin soittaessa urkuparvella Bachia.

Radio Dei tapasi Jipun muusikon uudella työpaikalla. Tehtävä on värikkäästä ja särmikkäästä elämästään tunnetuksi tulleelle laulajalle uusi. Tittelikin on harvinainen: musiikkievankelista. Kyse on tiettävästi ensimmäisestä kyseisellä nimikkeellä työsuhteeseen palkatusta työntekijästä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon historiassa.

KRS Krito 10.-23.6.

Jipun uusi avaus mahdollistui, kun Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehkoinen alkoi pohtia uuden kulttuurin luomista kirkon sisällä.

Myös Jippu vaikuttaa uudistuneelta. Hän haluaa puhua Radio Dein haastattelussa hengellisiä.

– Nyt toteutuu ihmeellisellä tavalla lapsuuden haave, kun evankelistan unelmakutsuun Jumala on antanut mahdollisuuden, Jippu muotoilee.

– Omalla tavallani tunnen olevani kotona evankelistan kutsumuksessa, ehkä sen takia olen kamppaillut elämässä niin paljon ja taistellut ikään kuin kahden tulen välissä: kuka minä olen, mitä minä teen, mikä on minun nimike.

”Kuin laput olisivat lähteneet silmiltä”

Jippu koki hengellisen uudistumisen parisen vuotta sitten. Entinen itsekeskeisyys on jäänyt taka-alalle.

– Kuin laput olisivat lähteneet silmiltä, Jippu kuvaa kokemustaan.

– Alan ymmärtämään hyvin paljon sitä kärsimystä, jota olen joutunut näkemään, omia virheitäni. Ikään kuin Jumala nyt valjastaa sen kivun käyttöön hänen työssään. Ne kyyneleet eivät ikään kuin menneetkään hukkaan. Se helvetti, missä elin, ei ollutkaan turhaa, vaan Jumalan sallima elämä.

Aiemmin pop-tähtenä tunnetuksi tullut musiikkievankelista haluaa silti pitää jalat maassa. ”Herra pidä minut nöyränä ja auta minut muistamaan haavani ja kipuni”, kuuluu Jipun rukous Mikaelin kirkossa.

– En koskaan halua pukea päälleni mitään evankelistan viittaa vaan omana itsenäni palvella niitä, jotka tarvitsevat evankeliumin parantavaa voimaa.

– Saan olla tässä ja julistaa evankeliumia omana itsenäni, jopa syntisenä. Armo on niin ehdoton. Silloin olen oikealla paikalla, kun olen heikko. Jos koen itseni vahvaksi, Jumala ei voi minua käyttää.

”Minulle tulevat juttelemaan helvetillisten ristiriitojen uuvuttamat ihmiset”

Kirkossa käydessään Jippu kertoo kohdanneensa monia kipuja kohdanneita ihmisiä, jotka eivät välttämättä tohdi hakeutua ongelmiensa kanssa papin puheille.

– Minun toimintapiiriini kuuluvat usein ne kaikista rankimman tien käyneet tyypit. Minulle tulevat juttelemaan monien helvetillisten ristiriitojen uuvuttamat ihmiset. Jotta pystyisin millään tavalla katsomaan heitä rakastaen ja armahtaen, minun täytyy nähdä heissä ensin itseni silloin, kun olen ollut rikki ja eksynyt.

Jippu siunataan uuteen tehtäväänsä Turun Mikaelinkirkon 110-vuotisjuhlajumalanpalveluksessa tulevana sunnuntaina. Enkeltenpäivän aamumessu osuu Jipun kastepäivään.

– Eikö ole ihan uskomatonta, musiikkievankelista hymyilee.

Messussa hän pitää elämänsä ensimmäisen saarnan. Siinä hän aikoo puhua kasteesta.

– Ollessani 15-vuotiaana psyykkisesti huonossa kunnossa sain ystävältäni pienen kirjan, joka kertoi kasteen suojasta. Se oli täynnä ehdotonta rakkauden ja kasteen armoa. Ymmärsin, että minun ei tarvitse pyrkiä kohti Kristusta vaan Hän pyrkii kohti minua. Minulla ei ole ollut voimaa pyrkiä kohti Jumalaa.

– Jos minun olisi täytynyt tehdä uskonratkaisu, niin en olisi kyennyt siihen. Sen takia hedbergiläinen ajattelu, jonka mukaan ihminen ei ansaitse mitään ratkaisuja, vaan ne annetaan lahjana, on ollut minulle todella voimakkaasti tärkeä ajatus, Mikaelinseurakunnan uusi työntekijä kuvaa teologiaansa.

– Kirkon piirissä vaikuttavan evankelisen herätysliikkeen oppi-isä Fredrik Gabriel Hedberg korosti armoa ja uskonvarmuutta kristityn vapauden peruspilareina.

– Olen lapsesta saakka rakastanut evankelisia saarnoja, koska heidän sanansa on kirkas ja selkeä. Olen kaivannut perinteistä julistusta, kun olen itse niin radikaali, hasardi ja ristiriitainen.

Radio Dei lähettää Jipun pitkän haastattelun torstaiaamuna 1.10 klo 9. Uusinta torstaina klo 13 ja perjantaina 2.10. klo 19.

Lue myös: Jippu Radio Deissä: Uskomatonta että kelpaan yhä Jumalalle

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)