Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Jippu: ”Uudistuin uskossa vaikeiden vuosien jälkeen”

 

– Vaikka olen tehnyt hirveän määrän virheitä, niin olen saanut tulla uudelleen armahdetuksi, kun uskalsin nöyrtyä ristin juurelle, Jippu kertoi Radio Dein Kale-Klubilla. Kuva: Tiia Santavirta

– Julkisuushelvetti ja lepo Kristuksessa olivat termejä, joilla artistivieras Jippu pysäytti kuulijat Radio Dein Kale-klubissa tiistai-iltana. Laulaja-lauluntekijä puhui avoimesti uskostaan Lauttasaaren Kirkkokahvilassa järjestetyssä klubi-

Jippu kertoi tiistai-iltana Helsingin Lauttasaaressa toteuttaneensa unelmansa: laulaja esitti hengellistä musiikkia kirkossa.

– Se on nyt minun suurin unelmani, suurempi kuin pop-musan tekeminen.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Radio Dei ja Kale-klubia isännöivä Tommi Kalenius kutsuivat Jipun artistivieraaksi olohuonemaiseen kirkkokahvilaklubiin, jossa esiintyjä yllätti yleisön puhumalla uskosta ja Raamatusta suoremmin kuin keskivertopapit. Jippu kuvasi lavalla viime vuosiaan ”julkisuushelvetiksi”.

– Olen saanut vihdoin näiden vaikeiden vuosien jälkeen uudistua uskossa ja löytää rauhan ja levon Kristuksessa.

Lauttasaaren kirkkokahvilassa Jipun ohjelmisto oli täynnä vanhoja hengellisiä lauluja, joita hän esitti intiimisti säestäen itseään ainoastaan flyygelillä. Pariin kappaleeseen lisäsävyjä tarjoili kosketinsoittaja Antti Suonio urkujen ääressä.

– Haluan välittää sanoman, mikä näissä lauluissa on: Ristin luokse me kaikki saamme mennä rikottuina ja särjettyinä. Haluan kertoa sen, minkä olen saanut Jumalalta kokea. Vaikka olen tehnyt hirveän määrän virheitä, niin olen saanut tulla uudelleen armahdetuksi, kun uskalsin nöyrtyä ristin juurelle, Jippu kuvaili.

”Väsytin itseni julkisuushelvetissä”

Radio Dein Kale-klubin teemana oli laulajan oman tekstin mukaisesti Enkelten kaupunki. Esiintyminen päätti samalla Jipun kolmenkymmenen kirkon ja 17.000 kilometrin kiertueen.

– Lähdin hengelliselle kiertueelle sen takia, että olin väsyttänyt itseni valtavassa julkisuushelvetissä. Olin totaalisesti kadottanut sen ydinasian, mikä on minulle rakas: rakkauden elämään, rakkauden itseeni ja rakkauden lähimmäistäni kohtaan. Sain noin vuosi sitten kesällä kokea uudelleen, kuinka Taivaan isä sanoi minulle: ”Jippu, riität sellaisena, kuin sinä olet – tule takaisin.”

Jippu kertoi Pro Fide -yhtyeen kappaleen Ristin juurelle puhutelleen häntä raskaimpien vaiheiden keskellä. Sanat lauluun on kirjoittanut Erkki Leminen.

– Tätä kappaletta kuuntelin pimeydessä ja niinä iltahetkinä, jolloin koin, että Jeesus haluaa löytää minut uudelleen.

– Kappaleen ääressä toivoin, etten olisi koskaan jättänyt sitä ristiä, jonka minä jätin. Koin, että en ansaitse sitä rakkautta, minkä Kristus on minulle ristillä lunastanut. Onneksi sain sen armon kokemuksen, että jopa minä – niiden syntien jälkeen, mitä olin tehnyt – ansaitsin sataprosenttisen armon.

”Saarnaan jopa automatkat”

Viime vuosina Jippu on nähty otsikoissa yhtä usein rikkinäisten ihmissuhteidensa ja suorasukaisten mediaesiintymistensä johdosta kuin musiikkinsa ansiosta. Toissa keväänä Vappugospelin projektijohtaja Joel Mustonen perui Jipun esiintymisen Kouvolassa tämän sopimattomaksi katomaansa tv-esiintymiseen vedoten.

Laulaja ei lakaissut mediakohuja ja ihmissuhteissa kompastelujaan maton alle Kale-klubin yleisön edessä.

– Ajauduin liittoon, jossa sulauduin toiseen kadottaen itseni. Olen silti kiitollinen Jeesukselle, että vaikka minua on revitty, kaikkiin kipupisteisiin hän myös rakkaudella kosketti. Mitä enemmän olen luopunut ja mitä tyhjemmäksi olen tullut, sitä enemmän olen tarvinnut Kristuksen totuutta. En kaipaa minkäänlaista muuta Jumalan ilmestymistä kuin Hänen totuutensa.

Kirkkokonserttikiertueella laulajaa on tukenut hänen uusi puolisonsa.

– Olen saarnannut myös hänelle jopa kaikki automatkat – 17.000 kilometriä, nauratti Jippu yleisöä Lauttasaaressa.

”Hirveästi ryypättiin ja taas puhuttiin Jeesuksesta”

Saarnoja vahvemmin Jipun omaan elämään ovat vaikuttaneet virret. Erämaavuosien jälkeen Jippu valmistelee hengellistä levyä. Huolella valituille virsille on albumilla oma paikkansa.

– Rakastan virsiä ehkä siksi, että olen pienenä kasvanut uskovaisessa kodissa – toki monella tavalla rikkinäisessä. Hirveästi ryypättiin ja taas puhuttiin Jeesuksesta.

– Muistan, kuinka isäni lauloi minulle pienestä pitäen virttä Jeesus kuule rukoukset (köyhän kurjan syntisen). Minua liikuttaa esittää sitä ja aion pitää huolen, että tämä virsi on seuraavalla levylläni.

Jipun isä, oopperalaulajana tunnettu Jorma Elorinne levytti saman virren omalle hengelliselle levylleen pari vuosikymmentä sitten.

– Siinä virressä on sanottu kaikki. Vapahtajamme synnittömänä meni ristille ja antoi kaikkensa, että me syntiset saisimme iankaikkisen elämän ja rakkauden. Uskon, että Jeesus kuulee jokaisen huokauksen, kaikki meidän köyhien kurjien ja syntisten rukoukset, Jippu tiivisti ja puhui avoimesti lapsuudenkotinsa ristiriitaisesta perinnöstä, jonka hän kertoi avautuneen viimeksi kuluneen vuoden aikana uudella tavalla.

– Kasvoin kodissa, jossa opetettiin, että vaikka on kuinka särkynyt ja virheitä ja vääriä tekoja tehnyt, on aina mahdollisuus mennä Kristuksen haavoihin lepäämään.

– Kauneinta ei ole se, että isä on sanonut rakastavansa minua, vaan tärkeintä minulle on ollut se, että isä on sanonut minulle: ”Mene Kristuksen haavoihin lepäämään.” En tiedä kauniimpaa, mitä isä voi lapselleen sanoa, esikoistaan odottava laulaja kuiskasi yleisölle Kale-klubin lavalla.

Ei ristin luo voi mennä sanoen: ”Nyt olen kelvollinen”

Flyygelin ääressä Jippu tiivisti myös teologiansa.

– Paljon on syntiä tehty. Siellä missä synti on tullut suureksi, siellä on armo ylenpalttinen. Ei Kristuksen luo vie täydellisyys, Kristuksen luo vie synti.

– Ei hän katso turhalla, jos haluamme noudattaa hänen käskyjään, mutta käskyistä suurin on ottaa vastaan hänen ehdoton rakkautensa, vaikka emme ole siihen kelvollisia. Emme voi yrittää ensin tulla Jumalalle kelvolliseksi ja sitten mennä ristin luo sanoen: ”Nyt minusta tuntuu, että olen kelvollinen.”

Radio Dein Lauttasaaren Kirkkokahvilan klubi-illassa Jippu paljasti uuden hengellisen levynsä valmistuvan vielä loppuvuoden aikana. Levyn kantavia teemoja ovat taatusti armo ja sovitus.

– Mikä ihaninta, voin sanoa: ”Herra, minä en kelpaa, mutta rakasta minua.” Minä en kelpaa Jumalalle ilman Jeesuksen ristinkuoleman sovitusverta. Olen käynyt synnissä, luopumisessa, haavoissa, kuolemassa. Nyt haluan mennä armon luo.

Seuraava Kale-klubi järjestetään torstaina 15.5. klo 19 Lauttasaaren Kirkkokahvilassa. Artistivieras Jukka Leppilampi Radio Dein suorassa Parempi Huomen -lähetyksessä aamulla klo 8-9.

Tietoa tulevista Kale-klubeista: Facebook.com/RadioDei ja Facebook.com/Kale-klubi

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)