Ihmisiä ja ilmiöitä: Jooga alkoi muistuttaa Sofia Ziessler-Korpin elämässä uskontoa Kotimaa: Vapaakirkon kesätapahtumassa juhlitaan sekä seurakuntia että 100-vuotiasta kirkkokuntaa

Jerusalemin Pyhän Haudan kirkon sulkemispäätös sai viranomaiset perääntymään verotusaikeista

 

Pyhän Haudan kirkko. Kuva: Sari Savela

Jerusalemin Pyhän Haudan kirkkoa hallinnoivat kuusi kirkkokuntaa päättivät yksimielisesti sulkea Pyhän Haudan kirkon vastalauseena viranomaisten aikeille verottaa kirkkoja. Sulkemispäätös sai viranomaiset luopumaan aikeistaan.

Israel on päättänyt perääntyä pattitilanteen synnyttäneessä verokiistassa. Kiistan taustalla on Israelin päätös laittaa verolla kirkkokuntien omistamat kaupalliset rakennukset. Lisäksi lakiesityksen mukaan viranomaisilla olisi valtuudet takavarikoida kirkkojen entisiä maita.

Kristityt kirkkokunnat ovat yksimielisesti vastustaneet viranomaisten verotusaikeita ja päättivät protestina sulkea yhden Jerusalemin tunnetuimmista nähtävyyksistä, Pyhän Haudan kirkon. Jerusalemin pormestarin Nir Barkatin mukaan kirkot olisivat velkaa kaupungille yli 180 miljoonaa dollaria maksamattomia veroja.

SEKL neliöb. 5.-11.6. MJa

Jerusalemissa toimivat kristilliset kirkkokunnat ovat olleet historiallisen yksimielisiä vastustaessaan viranomaisten aikeita. Myös Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilainen kirkko on ollut protestissa mukana, vaikka se ei kuulu Pyhän Haudan kirkkoa hallinnoiviin kirkkokuntiin. Tavallisesti kristilliset kirkkokunnat ovat kiistelleet osuuksistaan pyhään maahan ja Jerusalemiin.

Pyhän Haudan kirkko on jaettu kuuden kristillisen suuntauksen kesken. Niitä ovat roomalaiskatolinen, ortodoksinen, Armenian apostolinen kirkko, koptilainen kirkko, Etiopian ortodoksinen kirkko ja itäsyyrialainen kirkko.

Pyhän Haudan kirkko sijaitsee Jerusalemin vanhan kaupungin muurien sisällä. Se on rakennettu paikalle, jossa uskotaan Golgatan ja Jeesuksen haudan sijainneen. Paikalla on ollut kirkko 300-luvulta lähtien.