Uusi tutkimus tukee perimätietoa Jeesuksen hautakirkosta

 

Pyhän Haudan kirkko. Kuva: Sari Savela

Kalkkikiviluola, jota on pidetty Jeesuksen hautakammiona, on osoittautunut uudessa tutkimuksissa 1 700 vuoden ikäiseksi.

Kalkkikivi- ja marmorinäytteiden analyysin avulla Jerusalemissa sijaitsevan Pyhän haudan kirkossa olevan haudan vanhin kansi on ajoitettu vuoden 345 tienoille. Vaikka alkuperäisistä rakenteista ei ole paljon jäljellä, niistä saadut näytteet riittivät osoittamaan, että luolan ikä täsmää perimätiedon kanssa. Asiasta uutisoi National Geographic -lehti.

Perimätiedon mukaan kristitytksi kääntyneet roomalaiset löysivät luolan vuoden 300-luvun alussa.  Aijemmissa tutkimuksissa haudan on arvioitu olevan vain noin tuhat vuotta vanha.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Tutkijat eivät voi olla varmoja siitä, olivatko roomalaiset oikeassa olettaessaan haudan olleen Jeesuksen hautapaikka. Uusi tutkimus kuitenkin ajoittaa haudan löytymisen ensimmäisen kristityn keisarin Konstantinuksen ajalle. Perimätiedon mukaan Konstantinuksen lähettiläät lähtivät Jerusalemiin etsimään Jeesuksen hautaa. He löysivät Jeesuksen haudaksi olettamansa luolan roomalaisen temppelin alta ja rankensivat sen tilalle Pyhän haudan kirkon.

Pyhän haudan kirkko on kokenut historiansa aikana taisteluita, tulipaloja ja maanjäristyksiä. Kirkkoa on jouduttu aikojen saatossa kunnostamaan paljon. Se esimerkiksi tuhoutui melkein kokonaan vuonna 1009. Vuonna 2016 kirkon hautaluola avattiin ensimmäistä kertaa vuosisatoihin.