Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Jeesus poliitikkona

 

Millaista politiikkaa Jeesus harjoittaisi, jos hän olisi nykyajan yhteiskunnallinen vaikuttaja? Stanfordin yliopiston psykologian laitoksen tutkijat kysyivät tätä 800 amerikkalaiselta.
Tarkoituksena oli selvittää, miten amerikkalaiset sovit

Vastaajat saivat luokitella itsensä joko konservatiiveihin tai liberaaleihin. Heille esitetyt kysymykset painottuivat kahdelle alueelle: yhteiskunnalliseen vastuuseen ja moraaliin.
Edellisellä tarkoitettiin esimerkiksi progressiivista verotusta, laittomien siirtolaisten oikeuksien hyväksymistä ja sosiaalipalvelujen parantamista. Jälkimmäisen taas liittyi suhtautumiseen esimerkiksi aborttiin ja homoparisuhteiden rekisteröintiin.
Vastaajia pyydettiin arvioimaan, olisiko Jeesus heitä vapaamielisempi vai tiukempi näissä kysymyksissä. Konservatiivikristityt arvelivat, että Jeesus olisi heitä vapaamielisempi yhteiskunnallisissa kysymyksissä, mutta tiukempi moraalikysymyksissä. Liberaalien käsitys taas oli, että Jeesus olisi vielä heitäkin vapaamielisempi yhteiskunnallisesti, mutta tiukempi moraalisesti.
Vastaajien yleinen näkemys siis oli, että Jeesus ajaisi yhteiskuntavastuuta kannattavaa politiikkaa, mutta ei edistäisi kovin aktiivisesti esimerkiksi sukupuolivähemmistöjen asiaa, Ylen uutiset kertoo.