Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

”Jeesuksen elämän on täytynyt olla aika kiehtovaa” – kuunnelma avaa Jeesuksen ”kadonneet” vuosikymmenet

 

Milloin Jeesukselle itselleen kirkastui asema ja tehtävä, jota hän alkoi toteuttaa, kysyy Tuntematon Jeesus -ääninäytelmä. Kuva: Shutterstock

– Minulla on huoli siitä, mihin ihmiskunta on menossa, koska olemme kadottaneet Vapahtajan. Toivon, että omalta pieneltä osallani voisin avata kadotettuja yhteyksiä ihmisille uudestaan, sanoo Jeesuksesta kuunnelman kirjoittanut Teppo Turja.

Jeesus Nasaretilaisen maanpäällisen elämän historia on hämärän peitossa kahden vuosikymmenen ajalta. Uudenvuodenpäivänä Radio Deissä lähetettävä Tuntematon Jeesus -kuunnelma pyrkii kuvittelemaan, millaiset tapahtumat Jeesuksen elämässä perheensä, tapaamiensa naisten ja sukulaispoikansa Johannes Kastajan kanssa ovat muovanneet hänen myöhempää ajatteluaan ja toimintaansa.

Siinä on lähtökohta Teppo Turjan kynästä syntyneelle ääninäytelmälle, jonka on yhdessä Turjan kanssa ohjannut ammattinäyttelijä Risto Autio, joka myös esittää näytelmässä Jeesuksen isä Joosefin roolin.

SRO neliöb. 10-16.6.

– Syy, minkä takia lähdin pohtimaan tätä, oli siinä, että jotenkin haluan nähdä ja pidän oikeastaan itsestään selvänä, että se opetus, jota Jeesus antoi kolmekymppisenä kasteen jälkeen, perustuu pitkälti niihin kokemuksiin, joita Jeesus nuoruusvuosinaan on saattanut kohdata, Teppo Turja taustoittaa.

Puolitoistatuntista kuunnelmaa työstettiin parisen vuotta, mutta sen käsikirjoitusrunko syntyi muutamassa viikossa Pyhällä maalla. Marraskuuksi 2017 Teppo Turja varasi itselleen majapaikan Jerusalemista kirjoitustyötä varten.

– Olen käynyt Israelissa muutaman kerran aikaisemminkin, mutta tämä kirjoitussessio siellä oli sillä tavalla ihmeellinen, että kun heräsin kuudelta aamulla, aloin heti kirjoittaa. Ja se tunne, kun juttua tuli!

– Kohtaukset sisältöineen ja käänteineen syntyivät ikään kuin itsestään. Se oli hämmästyttävä kokemus sinänsä, kirjoittaja kuvailee.

”Jokaisella papilla on sunnuntaisaarnoissaan oikeus kytkeä kristinuskon oppeja tämän päivän maailmaan. Olen ottanut tämän saman oikeuden käyttööni.”

Viimeisin Raamatun maininta varttuvasta Jeesuksesta on, kun hän on 12-vuotiaana unohtunut keskustelemaan pappien kanssa Jerusalemissa. Sen jälkeen Raamattu hyppää Jeesuksen elämässä vaiheeseen, jossa Johannes Kastaja antaa kasteen kolmekymppiselle Jeesukselle Jordanilla. Tuntematon Jeesus -ääninäytelmä kysyy, mitä tapahtui väliin jääneiden kahden vuosikymmenen aikana.

– Halusin kuvitella, mitä ne tapahtumat ovat saattaneet olla. Ääninäytelmässä on kohtauksia evankeliumeista, mutta kyllä se silti fiktio on.

Jeesus Nasaretilaisen vaiheita kuvaavaa kuunnelmaa seurataan monen kuulijan toimesta kenties kriittisemmällä korvalla kuin kenenkään toisen historiallisen henkilön. Käsikirjoittaja ei kuitenkaan pidä fiktion kirjoittamista uhkarohkeana tai vääryytenä. 

– Haluaisin muistuttaa, että kaikki ne virsien kirjoittajat ja nykyiset gospelmuusikot, jotka tekevät sanoituksia liittyen omaan Jumala-suhteeseensa ja käsityksiinsä Jeesuksesta, heillä on tähän ymmärtääkseni oma sydämen oikeutensa. Jokaisella papilla on sunnuntaisaarnoissaan oikeus kytkeä kristinuskon oppeja tämän päivän maailmaan. Olen ottanut tämän saman oikeuden käyttööni, Turja perustelee.

Tuntematon Jeesus -ääninäytelmästä voisi käyttää määritelmää perusteltu fiktio. Käsikirjoittaja antaa esimerkin.

– Sakariaan pojan eli Johannes Kastajan ja Jeesuksen on täytynyt tuntea toisensa, koska he olivat sukulaisia. Halusin kuvitella, minkälaista heidän nuoruudenaikainen yhteydenpitonsa on ollut. Tähän palettiin liittyy se aikalailla yleinen arvio, että Johannes Kastajalla olisi ollut yhteys essealaisten Qumranin yhteisöön.

– Voidaan olettaa, että Johannes Kastaja halusi houkutella Jeesuksenkin mukaan tuohon yhteisöön, mutta tässä kohtaa näiden kahden nuoren miehen käsitys siitä, mikä on Jumalan tahto meidän suhteemme, poikkesi voimakkaasti toisistaan.

Teppo Turja on elämässään vaiheessa, jossa varsinainen työura on jo takana. Kuunnelmien kirjoittaminen ei ole hänelle elinkeino eikä ansiotyö.

Vappuna Radio Dei esitti Turjan toiseksi tuoreimman kuunnelman Parlamentaarinen riitä Jeesuksen poliittisesta perinnöstä. Radiokanavalle hän kuvaa kirjoittamisesta tulleen ”jonkinlainen sisäinen pakko”.

– Toivon, että tämä ruokkii ihmisten mielikuvitusta ja omia arvioita Jeesuksen elämästä. Sen on täytynyt olla aika kiehtovaa.

Tuntematon Jeesus -ääninäytelmä kuullaan Radio Deissä uudenvuodenpäivänä tiistaina 1. tammikuuta kello 9.03-10.30. Teppo Turjan haastattelu kuullaan samana aamuna kello 8.30.

Tuntematon Jeesus -kuunnelman tekijäryhmää yhteiskuvassa kuuntelemassa ensimmäistä kertaa puolitoistatuntista valmista teosta.
Vasemmalta oikealle Miikko Santala, Joel Virtanen, Jenni Virtanen, Hanna Forsström, Teppo Turja, Matvei Ojansuu, edessä Kirsi Ansaharju ja Venla Hämäläinen. Kuvasta puuttuvat Risto ja Eetu Autio, Aleksi Erola, Jaakko Jokinen, Linnea Oksanen sekä Matias ja Timo Heikka.

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)