Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Jännittäjästä Voice of Finland -kilpailun kameroiden eteen

 

22-vuotias muusikko Samuli Vettenranta nähdään tänä keväänä kilpailemassa Nelosen The Voice of Finland -kilpailussa.

Teksti Eveliina Rissanen | Kuva Saku Tiainen, Markus Perko

Samuli Vettenrannan auto on tänä keväänä kulkenut tiiviisti Turun ja Tampereen väliä. Haastatteluhetkellä nuori mies viettää harvinaista vapaaviikonloppua The Voice of Finlandin kuvauksista sekä rautakaupan töistä. Lahjakkaan muusikon tie Suomen suosituimpaan laulukilpailuun lähti alun perin tuttujen ja ystävien kannustuksesta. Mietittyään asiaa vuoden Samuli päätti lähettää rennosti kuvatun videonauhan, jossa hän laulaa omaa kappalettaan Unelmia.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Pian lähettämisen jälkeen muusikko sai jo tiedon, että oli päässyt 3000 hakijan joukosta koelauluihin, joihin kutsuttiin 600 muuta laulajaa. Tästä joukosta karsiutui vielä sata hakijaa pois ennen, kuin Samuli pääsi ensimmäistä kertaa televisiokameroiden eteen, Ääni ratkaisee -osioon laulamaan. Nuori mies ihastutti tuomariston persoonallisella sovituksellaan Jenni Vartiaisen kappaleesta Minä sinua vaan. Yö-yhtyeen solistin Olli Lindholm nappasi Samulin tähtivalmennukseensa.

Taakse jääneet: rumpukapulat ja esiintymisjännitys

Vaikka Samuli on laulanut itsekseen aina, on hän rohkaistunut laulamaan julkisesti vasta viime vuosien aikana. Samalla hän alkoi tehdä omia kappaleita sekä vaihtoi sähkökitaran akustiseen. Omien kappaleiden tekemisestä tuli tapa purkaa omia ajatuksia. Kappaleita muusikko kirjoittaa myös Samuli&Vade-kokoonpanolleen, sekä muille artisteille. – Nautin suuresti tekemisen prosessista. On parasta, kun on tehnyt uuden biisin ja onnistunut saamaan talteen jonnekin syvälle osuvan tunteen, Samuli kuvailee.

Merkittävin musiikillinen etappi Samulille on ollut, kun hän ensimmäisen kerran latasi Youtubeen oman kappaleen ”Rakkautesi.” Kynnys lataamiseen oli suuri, sillä Samuli oli aiemmin kova jännittämään. Muusikko on joutunut tekemään paljon työtä harjoittelemalla tietoisesti esiintymisiä pikku hiljaa isommille yleisöille. Esiintymisistä saatu positiivinen palaute ja päättäväisyys voittaa pelko on saanut Samulin pääsemään yli liiasta jännityksestä.

Kontaktien luomista tulevaisuuteen

Tänä päivänä esiintyminen on Samulille luonnollinen asia, josta hän nauttii. Siksi televisiokameroiden edessäkään häntä ei erityisemmin jännitä soittaa ja laulaa. Sen sijaan pelottavinta The Voice of Finland -kilpailussa ovat haastattelut, joissa useat kamerat kuvaavat eri suunnista ja samalla joutuu vastailemaan haastattelijan kysymyksiin. Luontevuutta kuvauksissa tuovat toiset uskovat kilpailijat ja yleinen hyvä henki. – Kaikki on saanut olla just sitä mitä on ja on pystynyt olemaan avoimena siellä, mies kertoo.

Tärkeintä Samulille kilpailussa on päästä verkostoitumaan tulevaisuutta varten. – Tahdon kerätä ympärilleni ihmisiä, keillä on samanlaiset unelmat ja tavoitteet elämässä. Kukaan meistä ei pärjää täällä yksin. Eteenpäin mennäkseen on tärkeää olla seurassa, joka kannustaa ja motivoi tekemään vielä paremmin, Samuli pohtii.

”Kukaan meistä ei pärjää täällä yksin.”

Kutsumuksena toivo

Pääsiäisen lähestyessä myös nuoren muusikon ajatukset kääntyvät ristin sanomaa kohti. Samulille pääsiäinen on tärkein juhla kristillisyydessä, joka merkitsee ennen kaikkea Jeesuksen haudasta nousemista ja sen kautta pelastuksen avautumista meille.

Samuli kokee myös musiikilla olevan valta voima, jolla voi oikein käytettynä antaa ihmisille terapiaa ja apua vaikeina aikoina. Samalla musiikki voi olla mukana elämän parhaina hetkinä ja antaa niihin hetkiin iloa. Samuli itse kokee kutsumuksekseen antaa ihmisille kappaleiden kautta toivoa ja Jumalan rakkauden sanomaa.

Samuli Vettenranta
FB: samuli.music
IG: samuli.music
Youtube: samuli.music
Ajankohtaista: Mukana tämän kevään Voice of Finland – kilpailussa.

 

Lue koko haastattelu osoitteesta nuotta.com!