Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Israelin itsenäisyyspäiväjuhla huipentui Pro Israel -voittajan julkistamiseen

 

Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtaja Risto Huvila luovutti Pro Israel -palkinnon Tomas Sandellille. Kuva Eero Antturi

Vuoden 2022 Pro Israel -palkinnon sai European Coalition for Israel -järjestön (ECI) perustaja ja toiminnanjohtaja Tomas Sandell. Vuonna 2003 perustetun ECI:n tavoitteena on mm. edistää Euroopan ja Israelin välisiä suhteita.

Noin sata Israelin ystävää kokoontui 10.5. juhlistamaan Israelin 74. itsenäisyyspäivää Balderin saliin Helsingin Aleksanterinkadulle. Israelin itsenäistyminen tapahtui 14. toukokuuta 1948, mikä juutalaisen kalenterin mukaan oli Ijar-kuun 5. päivä. Tänä vuonna itsenäisyyspäivä osui toukokuun 4.-5. päiville, heprealaisen päiväkierron alkaessa ja päättyessä aina auringonlaskuun.

Suomi-Israel Yhdistysten Liiton järjestämän tilaisuuden kunniavieraana oli Israelin suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov ja hänen lisäkseen puheenvuoron käyttivät Ulkoministeriön Lähi-idän yksikön päällikkö Riikka Eela, kansanedustaja, eduskunnan Israel-ystävyysryhmän pj. Peter Östman sekä Israelin kunniakonsuli Fredrik Ekholm. Suomen Israelin-suurlähettiläs Kirsikka Lehto-Asikainen lähetti tilaisuuteen videotervehdyksen.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Tilaisuudessa jaettiin myös Pro Israel -palkinto, jonka Suomi-Israel Yhdistysten Liitto antaa yhteiskunnallisesti vaikutusvaltaiselle henkilölle, joka on toiminnassaan osoittanut erityistä Israel-ystävyyttä ja vaikuttanut myönteisesti Suomen ja Israelin välisiin suhteisiin. Kahden vuoden välein jaettava palkinto perustettiin ja annettiin ensimmäisen kerran Israelin itsenäisyyden 70. juhlavuoden kunniaksi vuonna 2018 K.-A. Fagerholm -palkinnon nimellä ja sen ovat aiemmin saaneet kansanedustaja, eduskunnan Israel-ystävyysryhmän pj. Peter Östman (2018) ja kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan pj. (2019-2022) Mika Niikko.

Vuoden 2022 Pro Israel -palkinnon sai European Coalition for Israel -järjestön (ECI) perustaja ja toiminnanjohtaja Tomas Sandell. Vuonna 2003 perustetun ECI:n tavoitteena on mm. edistää Euroopan ja Israelin välisiä suhteita, tiedottaa antisemitismin eri muodoista ja kunnioittaa holokaustin muistoa järjestämällä siihen liittyviä tilaisuuksia.

Sandellin ja ECI:n keskeisiä hankkeita ovat olleet mm. San Remon 1920 päätöslauselman juridisen ja poliittisen merkityksen nostaminen poliitikkojen ja valtiojohtajien tietoisuuteen, Holokaustin muistopäivän huomiointi Euroopan parlamentissa, Yom Kippur -päivän saaminen YK:n viralliseksi juhlapäiväksi. Lisäksi Sandell on tuottanut kymmeniä Israel-raportteja Euroopan parlamentista ja puhunut sadoissa tilaisuuksissa eri puolilla maailmaa, mm. Aipac-konferenssissa USA:ssa (2017 ja 2018) sekä Britannian ja Ruotsin parlamenteissa.

Aiemmin Sandell on saanut Jerusalemin pormestarin Nir Barkatin myöntämän Lion of Jerusalem -mitalin (2017) sekä Ruotsi-lsrael-liiton Torgny Segerstedt -diplomin (2019).

Tilaisuutta isännöi Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtaja Risto Huvila ja sitä kunnioittivat läsnäolollaan useat kansanedustajat sekä Yhdysvaltojen, Saksan, Itävallan, Egyptin ja Marokon suurlähettiläät sekä Yhdysvaltojen ja Puolan varasuurlähettiläät.