Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Isovanhemmuudessa on monta puolta

 

Isovanhemmuuden iloista ja haasteista keskustellaan Päivi Kyyrön (vas.) ja Kristiina Nordmandin ohjelmasarjassa Isovanhemmuuden palikat.

Isovanhemmuudessa on monta puolta, paljon iloa, jos kohta huolta ja haasteitakin. Mummin ja vaarin tehtävä on tärkeä sukupolvien ketjussa.

On monta tapaa olla isovanhempi.

– Monet ovat vielä työelämässä, mikä rajaa mahdollisuutta olla läsnä lasten elämässä. Jotkut eivät halua toimia ollenkaan lastenhoitajina, mutta enemmistö tapaamistani isovanhemmista viettää hyvin mielellään aikaa lastenlasten kassa, sanoo Kansan Raamattuseuran kouluttaja Kristiina Nordman, itsekin viiden lapsen isoäiti.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

– Isovanhempi saa tuntea olevansa rakastettu ja tärkeä ja voi välittää samaa lapsenlapsilleen. Monet tutkimukset puhuvat ylisukupolvisten ihmissuhteiden hyvää tekevästä vaikutuksesta. Myös hengellisen hyvän välittäminen koetaan tärkeäksi.

– Isovanhemmuudessa on omat haasteensa ja ikä tuo rajoja jaksamiselle. Aina ei ole kuitenkaan helppoa kieltäytyä lastenhoitopyynnöistä. Sukupolvien välillä on myös eroja. Kohtaamisessa kunnioitus on tärkeää molemmin puolin. Mielipahaa voi synnyttää myös tunne siitä, että toisen puolen isovanhempia suositaan enemmän. Erityisesti juhlapyhät ja loma-ajat ovat herkkiä vertailulle.

Isovanhemmuuden suurimpia haasteita nykypäivänä on etäisyyden säätely. Suomalaisessa kulttuurissa korostuu yksilöllisyys myös sukulaisten välisissä suhteissa. Tuoreet isät ja äidit haluavat rakentaa oman elämänsä ilman omien vanhempiensa neuvoja tai asioihin puuttumista. Tukena olemisen ja tuppautumisen raja onkin veteen piirretty viiva. Vilpittöminkin auttaminen lupaa kysymättä voi kääntyä itseään vastaan.

– Paras tapa löytää toimiva tasapaino on avoin keskustelu odotuksista ja toiveista, sillä puhumattomuus on otollinen kasvualusta ristiriidoille ja pettymyksille, Nordman muistuttaa.

palikkatalo_perus

Keskustelua isovanhemmuudesta

Isovanhemmuus koostuu monesta tekijästä. Niitä on jäsennetty Isovanhemmuuden palikat -työkalun avulla seuraaviin alueisiin: sitoutuminen, tunteet, seksuaalisuus, riidat, sanat, teot, luottamus, anteeksiantamus ja rakkaus.

Kristiina Nordman ja Kristillisen eläkeliiton toiminnanjohtaja Päivi Kyyrö keskustelevat  näistä teemoista Alfatv:llä nähtävässä ohjelmasarjassa Isovanhemmuuden palikat. Ohjelmassa isovanhemmat kertovat kokemuksistaan ja teemoista ovat kommentoimassa myös  Perhe- ja parisuhdetyön asiantuntija Minna Tuominen Kirkkohallituksesta sekä sosiaalipsykologi, psykoterapeutti Saara Kinnunen.

Isovanhemmuuden palikat sarja on nähtävissä Alfatv:n kanavalla torstaisin klo 21. Uusinnat lauantaisin klo 20. Sarja alkoi 1.9.  –  Sarjan voi nähdä myös YouTube-sivustolla kanavalla IRR-TV.