Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Islamin tutkija Sylvia Akar: Islam ei leviä niin nopeasti kuin luullaan

 

Kuva: Samuli Siikavirta

Helsingin yliopiston islamin ja arabian kielen yliopistonlehtori Sylvia Akar kommentoi tuoreessa Elämään-lehdessä (9/2012) islamin leviämistä ja kristittyjen kääntymisiä muslimeiksi.

Akarin mukaan ”vakavasti otettavat väestötieteilijät pitävät humpuukina, että 50 vuoden päästä muslimit olisivat Euroopassa enemmistö. Uhkakuvissa on takana tiettyjen tahojen tarkoitushakuisuutta”, hän sanoo.

Sylvia Akar toteaa, että Suomessa naiset kääntyvät islamiin selvästi useammin kuin miehet. Miesten kääntyminen islamiin on uudempi ilmiö.

Kuinka yleistä muslimiksi kääntyminen on Suomessa ylipäänsä?

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Tarkkoja lukuja ei ole, sillä ihmisiä ei lähtökohtaisesti rekisteröidä uskonnon mukaan. Kääntyneet yleensä kuitenkin liittyvät yhteisöön, ja joitakin arvioita muslimien kokonaismäärästä on.

Miksi kristityt kääntyvät muslimiksi?

– Aihetta on tutkittu hiukan muualla Euroopassa. Kääntymiseen liittyy usein niin kutsuttu kääntymistarina. Käännynnäinen nollaa entisen elämänsä ja näkee sen vain jonain, joka johti kääntymiseen. Tarinat ovat erilaisia. Muslimiksi kääntymisen syyksi nousee usein kuitenkin islamin opin sekä moraalin selkeys. Oikea ja väärä ovat selkeästi määritelty, toisin kuin kristinuskossa yleensä.

Miten ihmisen elämä muuttuu kääntymisen myötä?

– Elämänmuutoksen taso riippuu aiemmasta elämästä ja se on erilainen riippuen ihmisestä. Muslimiksi kääntyneille tulevat ruokamääräykset, sekä alkoholikielto. Naiset saattavat alkaa käyttää hijabia. Jotkut miehetkin muuttavat pukeutumistaan.

– Kristityksi kääntyneellä muutos ei välttämättä ole niin suuri. Jos esimerkiksi ei ole koskaan syönyt sianlihaa, ei sen syömistä todennäköisesti aloiteta. Tietysti muslimien rituaalit vaihtuvat kristillisiin ja päinvastoin. Ei rukoilla enää viittä kertaa päivässä. Suomessa elämänmeno pysyy usein melko samanlaisena, vaikkakin muslimeilla usko näkyy arjessa enemmän kuin kristittyjen. Lähi-idässä islamista pois kääntyminen saattaa aiheuttaa ongelmia esimerkiksi perheen ja lähipiirin suhteen, sillä islam suhtautuu uskon hylkäämiseen negatiivisesti.

Miksi ilmassa leijailee uhkakuvia Euroopan islamisoitumisesta ja miten niihin pitäisi suhtautua?

– Uhkakuvissa on takana tiettyjen tahojen tarkoitushakuisuutta. Lukuja vääristellään. Vakavasti otettavat väestötieteilijät pitävät humpuukina, että 50 vuoden päästä muslimit olisivat Euroopassa enemmistö. Todellisuudessa muslimien osuus väestöstä on niin pieni, että uhkakuva ei toteudu, elleivät muut lakkaa tyystin lisääntymästä.

– Pelkoa voi kuitenkin luoda juuri se, että islaminusko näkyy enemmän arjessa ja muslimin huomaa helpommin. Huomaamme moskeijat, vaikka kirkkoja on paljon enemmän. On paljon väärää tietoa ja faktoilta suljetaan korvat. Ongelman muodostaa myös ajattelutapa, jonka mukaan muslimi tekee kaiken muslimina. Muut taas ovat esimerkiksi naisia, miehiä tai lapsia. Maahanmuuttajia myös luokitellaan virheellisesti muslimeiksi, vaikka monet Afrikasta ja Lähi-idästä tulevat ovat kristittyjä.

 
Artikkelibanneri perussanoma