Intiassa moni seurakunta on syntynyt radion ääreen kokoontuneesta kuuntelijaryhmästä

intialaisia tanssijoita

Medialähetysjärjestö TWR-Intian 40-vuotisjuhlassa nähtiin edustajia kustakin sadasta kielestä, jolla järjestö tuottaa kristillistä ohjelmaa. Kuva: Erkki Salo.

– Evankeliumi menee eteenpäin, uusia seurakuntia syntyy ripeään tahtiin ja ihmisiä parantuu Jeesuksen nimessä. Mediatyöllä on tässä tärkeä rooli, sillä moni paikallisseurakunta on saanut alkunsa kuuntelijaryhmästä, kertoo Erkki Salo.

Medialähetys Sanansaattajat (Sansa) juhlii tänä vuonna 30-vuotista mediatyötä Intiaan. Työ alkoi kurukhinkielisillä radio-ohjelmilla, jotka jatkuvat yhä. Myös yhteistyö medialähetysjärjestö TWR-Intian kanssa alkoi 30 vuotta sitten.

TWR-Intian kuuntelijaryhmätoiminta on laajentunut nopeasti.

Sansa kesäkeräys artikkelin alle

– Kyse on siitä, että ihmisiä kutsutaan koteihin kuuntelemaan kristillistä ohjelmaa. Nämä kuuntelijaryhmät ovat yksi keino viedä evankeliumia uusien ihmisten kuultavaksi tai kokonaan uusille alueille, sanoo hiljattain Intiassa vieraillut Sansan varainhankinnan koordinaattori Erkki Salo.

TWR-Intian tiedossa on jo yli 5000 kuuntelijaryhmää, mutta todennäköisesti ryhmiä on paljon enemmän. Radion kuuntelemisen lisäksi ryhmissä keskustellaan ja rukoillaan.

Satelliittitelevisio saavuttaa maaseutukyliä

Radion asema on yhä vahva intialaisten vähemmistökansojen tavoittamisessa. Kuitenkin myös satelliittitelevision vaikutusalue on alkanut laajentua kaupungeista maaseudulle. Satelliittilautasia näkyy myös kylissä, joihin on vasta hiljattain vedetty sähköt.

– Televisio on jo pitkään ollut kaupunkilaisten suosiossa, kun taas maaseudulla on perinteisesti kuunneltu radiota. Edelleen maaseudulla kuunnellaan lyhytaaltolähetyksiä. Nyt myös TWR-Intia ja paikalliset luterilaiset kirkot ovat huomanneet television merkityksen ja haluavat tehdä tv-ohjelmia. Sansa on tukenut hindinkielistä tv-työtä jo useamman vuoden, kertoo kansainvälisen kumppanuustoiminnan johtaja Timo Reuhkala.

Kirkot näkyvät katukuvassa

Timo Reuhkala ja Erkki Salo osallistuivat matkallaan TWR-Intian 40-vuotisjuhliin. Juhlissa nähtiin edustajat kustakin sadasta kielestä, jolla järjestö tuottaa ohjelmaa. TWR-Intian johtajan George Philipin mukaan tavoitteena on saada 50 uutta ohjelmakieltä vuoteen 2020 mennessä.

– Mediatyöllä on tärkeä rooli, kun Jumala herättelee kokonaista kansakuntaa. Herätyksen vaikutukset näkyvät muun muassa siinä, että kirkkojen määrä näytti sekä Odishan että Tamil Nadun osavaltioissa silmämääräisesti jopa ylittävän hindutemppelien määrän, Erkki Salo kuvailee.

Sansa tukee Intiassa radiotyötä 14 kielellä, hindinkielistä tv-työtä sekä viestintäkoulutusta. Sansan kolehtipyhänä 18.2.2018 kerätään Suomen ev.lut. kirkon seurakunnissa kolehti Intian mediatyölle.

Sansa kesäkeräys artikkelin alle