Intian uskonnolliset johtajat vastustavat uskonnon käyttämistä politiikan käsikassarana

 

Hindutvan kannattajat ovat pukeutuneet sahraminvärisiin pukuihin, mikä yhdistetään äärinationalismiin.

Kuuden Intiassa harjoitettavan uskonnon johtajat ovat antaneet yhteisen lausunnon, jossa he tuomitsevat uskonnon käyttämisen poliittisten päämäärien ajamiseen.

Budhalaisten, kristittyjen, hindujen, jainalaisten, muslimien ja sikhien johtajat tapasivat Intian läntisessä Goan maakunnassa 5. huhtikuuta keskustellakseen useissa osissa maata kasvavista yhteisöllisistä jännitteistä. Yhteisessä lausunnossaan he ilmaisivat ”syvän huolensa siitä tavasta, millä viha ja jaottelut pyrkivät polarisoimaan Intian yhteiskuntaa.”

” Kukaan ei saa ottaa päätäntävaltaa yksilöllisistä päätöksistä. Ketään ei myöskään tule luokitella kansakunnan vastustajaksi tai epäisänmaalliseksi uskonnon, alueen tai yhteisön perusteella”, johtajat sanoivat.

IK-opisto (vuosisop) neliöb.17.-30.1.MJa

Hindunationalistinen BJP-puolue voitti ylivoimaisesti vuoden 2014 yleisvaalit. Tämän jälkeen uskonnolliset vähemmistöt ovat valittaneet lisääntyneestä syrjinnästä. BJP hallitsee 21 Intian 30 osavaltiosta.

Lausunnossa tuotiin esiin, että hindunationalistiset ryhmittymät  määräävät kristityille, muslimeille ja daliteille rajoituksia uskonnollisiin vapauksiin, erityisesti sen suhteen, keiden kanssa he voivat mennä naimisiin ja mitä he saavat syödä. World Watch Monitor on aiemmin raportoinut syrjinnästä hindujen ja ei-hindujen välisten avioliittojen suhteen sekä  naudanlihaa syövien ihmisten vihamielisestä kohtelusta. Äärihindut uskovat, että lehmät ovat pyhiä eläimiä.

Goassa pidetyssä konferenssissa puhunut hindujohtaja Sushil Goswamy Maharaj varoitti: ” Jos uskonnot eivät pysty näkemään toisiaan, Intia ei voi mennä eteenpäin.”

Piispa Theodore Mascarenhas, Intian katolisten piispojen konferenssin pääsihteeri, sanoi, että kahden viime vuoden aikana raportoitiin ainakin 270 vähemmistöihin kohdistunutta väkivaltatapausta, mukaan lukien kirkkojen tuhoaminen. Elokuussa 2017 julkaistun raportin mukaan kristityt kokivat vuoden 2017 ensimmäisellä puoliskolla lähes yhtä monta hindunationalistien hyökkäystä kuin koko vuoden 2016 aikana. Piispa sanoi, että kirkon ryhmät aikovat järjestää yhteisöllisiä kokoontumisia auttaakseen ja neuvoakseen ihmisiä ”voittamaan vihan voiman.”

Piispa Thomas Oommen, Etelä-Intian protestanttisten ja anglikaanisten kirkkojen liiton koordinaattori, sanoi 9. huhtikuuta julkaistussa avoimessa kirjeessä, että hän jakoi jäsenten pelon siitä, että hallituksesta ”on tullut painajainen Intian köyhille ja vähemmistöille”. Hän syytti hallitusta hindutvan, nationalistisen agendan, ajamisesta, joka asettaa hindu-uskonnon arvot intialaisen identiteetin keskiöön.

”He tuhoavat kirkkoja ja moskeijoita, hajottavat uskonnollisia patsaita j, vainoavat kristittyjä ja muslimeja, vaihtavat koulujen oppikirjoihin dogmaattista uskonnollista sisältöä sekä kieltävät elokuvia, kirjoja ja vähemmistöjen festivaaleja väittäen niiden loukkaavan kansallisia tunteita”, Oommen kirjoitti.

Lähde: World Watch Monitor