Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Yleinen: Konekiväärisaarnaaja pelastaa Afrikan lapsia

Hyvän mielen viikko haastaa hyviin tekoihin

 

Diakonian instituutin opiskelijat piristivät ihmisten päivää muun muassa jakamalla ilmaisia kukkasia. Kuva: Sonja Siikanen

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Hyvän Mielen Viikkoa. Ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön ideoima tapahtuma jalkautti tänään keskiviikkona opiskelijoita Lahden diakonian instituutista yllättäviin paikkoihin ja tilanteisiin kohtaamaan ja ilahduttamaan ihmisiä.

Mukaan haastettu Lahden diakonian instituutin Theatrum Olga jalkautui tänään muun muassa torille jakamaan ilmaisia kevätkukkia, maksamaan tuntemattomille satunnaisia bussimatkoja, järjestämään lapsuudesta tuttua ongintaa kauppakeskukseen kaikenikäisille ja postittamaan ilmaisia kortteja kaukana asuville läheisille. Lähikahviloihin on myös maksettu ilmaisia kahveja satunnaisille kahvittelijoille. Läsnäoloa, iloa ja kohtaamisia jakamaan lähteneet opiskelijat yllättävät ohikulkijoita vielä torstaina ja perjantaina.

Muistutus arjen pienten, hyvien tekojen tärkeydestä

Lahdessa hyvän mielen hyökkäyksiä järjestävä joukko koostuu lastenohjaajista, nuoriso ja vapaa-ajanohjaajista sekä lähihoitajista. Tempauksien takana on kuitenkin Lahden diakonian instituutin opettaja, draamapedagogi Lasse Kantola.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

– Idea hyvän mielen viikon järjestämiseen on lähtenyt ajatuksesta tavoittaa niitä, jotka ovat vaarassa joutua sivuun. Tässä yhteydessä ei mielellään käytetä edes sanaa ”syrjäytynyt”, sillä kohderyhmä ei ole vain erityisnuorisotyön kohteet eli nuoret tai nuoret aikuiset, vaan kaikenikäiset – esimerkiksi vanhukset. Dila on ollut mukana hyvän mielen tempauksissa kolmena aiempanakin vuonna, Kantola avaa.

Hän kertoo Hyvän Mielen viikon muistuttavan ihmisille arjen hyvistä, pienistä teoista, joilla voi piristää toisen päivää kummasti ja osoittaa välittämistä kiireisen arjen keskellä. Se voi olla oven avaus, iloinen tervehdys, maksettu kahvi, kehu tai mitä tahansa muuta ilahduttavaa.

Onnellisuuskeskeinen yhteiskunta kaksinkertaistaa väsyneen taakan

– Meidän yhteiskuntamme on niin onnellisuuskeskeinen, että kun vastoinkäymiset ja ongelmat kohtaavat meitä, saatamme ruveta kantamaan kaksinkertaista taakkaa siitä, ettemme osaa tai pysty olemaan onnellisia vaikka pitäisi osata ja pystyä, Kantola jatkaa.

Hän kertoo Hyvän Mielen viikkoon liittyvän perusajatuksen olevan se, että vaikka tänään olisikin huono päivä, huomenna on ehkä jo parempi ja tulevaisuus näyttää valoisalta.
– Eli hyvällä mielellä on lupa olla myös pahalla mielellä, hän naurahtaa.

Hyvän Mielen viikko pistää ihmisiä liikkeelle myös muualla Suomessa. Esimerkiksi joillain työpaikoilla Hyvän Mielen viikolla panostetaan erityisesti työssä jaksamiseen ja viihtymiseen. Erilaisia hyvän mielen tempauksia järjestetään paikkakuntakohtaisesti.

– Sinä olet vastuussa siitä viestistä jonka lähetät kussakin tilanteessa. Sinä voit olla omalta osaltasi vaikuttamassa siinä, että muilla on hyvä olla. Ja se voi olla todella pienestä kiinni, Kantola tähdentää kaikkien ihmisten vastuuta toistensa hyvinvoinnista. – Unelmani tälle Hyvän Mielen viikolle on se, että ihmiset kokisivat oikeasti tulevansa kohdatuiksi ja huomatuiksi, ja tuntisivat, että heistä välitetään.

Instituutin opiskelijoita vierailee tällä viikolla myös Päijät-Hämeen keskussairaalan lastenosastolla piristämässä pieniä potilaita.