Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Holokaustia ei tule väheksyä eikä vääristellä

 

Israelin suurlähettiläs Dan Ashbel puhui tulkkinaan Pasi Turunen(oik.). Kuva Vuokko Vänskä

Holokaustista eli natsien tekemästä kuuden miljoonan juutalaisten joukkotuhosta toisen maailmansodan aikana on muistutettava edelleen, jotta hirmuteot eivät toistuisi. Israelin suurlähettiläs Dan Ashbel avasi Yad Vashemin ja Israel Ystävyystoimikunnan järjestämän Ei lasten leikkiä -näyttelyn Helsingissä 8. marraskuuta.

– Moni ajattelee, että ehkä olisi jo aika antaa menneiden olla ja katsoa tulevaisuuteen. Mutta jos annamme tämän suunnattoman rikoksen unohtua, emme huomaa, kuinka ongelmia yritetään tänään ratkoa, suurlähettiläs Dan Ashbel sanoi ja viittasi ydinaseita havitteleviin Lähi-idän maihin, jotka haluavat pyyhkiä Israelin pois kartalta.

Suurlähettiläs Ashbel muistutti, että kuusi miljoonaa juutalaista, joista puolitoista miljoonaa oli lapsia, eivät kuolleet toisessa maailmansodassa, vaan heidän surmattiin, koska he olivat juutalaisia. Hän muistutti myös, kuinka vastahakoinen maailma oli aikanaan estämään juutalaisten vainon.

Näyttelyn avajaisissa tervehdyspuheen piti eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Jouko Jääskeläinen (kd). Viulisti Päivyt Meller esitti viulumusiikkia pianisti Risto Laurialan säestämänä. Tohtori Susanna Kokkonen kertoi näyttelyn kuvista ja tohtori Manfred Gerstenfeld Jerusalemista luennoi aiheenaan Holokaustin vääristely nykyaikana.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

– On kysyttävä, mikä teki juutalaisvainot mahdollisiksi Euroopassa. Ovatko holokaustin mahdollistavat tekijät nyt kadonneet?  Manfred Gerstenfeld kysyi epäillen.

”Tuomioja kääntänyt holokaustin päälaelleen”

Gerstenfeldin mukaan Eurooppa potee holokaust-väsymystä. Aiheelle haluttaisiin panna jo piste. Hän on kuitenkin huolissaan siitä, että kun holokaustin todellisuutta ei haluta enää muistaa, sen vääristely, vähättely ja jopa kieltäminen on saanut jalansijaa maailmalla. Yhtenä syynä holokaustin vääristelyyn Gerstenfeld näkee Euroopan maallistumisen ja sen luopumisen kristillisistä arvoistaan.

– Vanhat arvot on helppo tuhota, mutta uutta on vaikea rakentaa. Tarvitaan jotain ideologisen ja moraalisen tyhjiön täyttämiseksi, hän sanoi.
Manfred Gerstenfeld arvosteli Unkaria ja Kreikkaa, joissa neonatsistiset puolueet ovat lisänneet kannatusta ja totesi Norjan hallituksen olevan Israel-vastaisimman Euroopassa.

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomiojaa hän kritisoi siitä, että tämä on kääntänyt holokaustin päälaelleen syyttäessään Israelia natsismista suhteessa palestiinalaisiin.

Ei lasten leikkiä -näyttelyyn voi tutustua Aschan Café Jugendissa, Helsingissä Pohjoisesplanadi 19, marraskuun loppuun saakka.