Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Hollywood-näyttelijä Kevin Sorbo: ”Usko on vaikeuttanut työelämääni”

 

Kuva: Seanpanderson sekä Creative Commons Attribution

Kristityllä näyttelijällä ei ole aina helppoa Hollywoodissa. Näyttelijä Kevin Sorbo uskoo hänelle tarjottujen roolien määrän vähentyneen sen jälkeen, kun hän kertoi julkisesti olevansa konservatiivinen kristitty.

Sorbo kertoo olevansa varma, että hänen uskonsa on vähentänyt mahdollisuuksia menestyä elokuvateollisuuden keskuksessa. ”Uskoni on todellakin vaikeuttanut työelämääni Hollywoodissa”, hän sanoo.

Kevin Sorbo, 58,  tuli suomalaisillekin tutuksi muskeleistaan ja pitkästä tukastaan 1990-luvulla televisiossa pyörineestä Hercules: The Legendary Journeys- sarjasta, jossa hän näytteli pääosaa – siis itse Herculesta. Sarja oli yksi aikansa menestyneimmistä televisiosarjoista. Jotkut tuntevat Sorbon myös kapteeni Dylan Huntina scifisarjasta Andromeda.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

 

Menestys horjuu

 

Sorbon esiintyminen pitkissä ja suosituissa televisiosarjoissa ei kuitenkaan taannut varmuutta menestyksekkään uran jatkumisesta. Kun Kevin Sorbo paljasti julkisesti olevansa konservatiivinen kristitty, tapahtui muutos: tarjottujen koekuvausten määrä väheni radikaalisti. ”Ennen kävin paljon pilottijaksojen ja televisiosarjojen koekuvauksissa, mutta nykyään se on todella harvinaista”, hän kertoo.

 ”He taistelevat sananvapautensa puolesta, mutta vain jos se, mitä sanotaan, on heidän oman näkemyksensä mukaista. Nämä ihmiset eivät halua väitellä, he haluavat sulkea suusi.”

Suurista elokuvayhtiöistä erillään toimiva independent- elokuvateollisuus on kuitenkin ottanut Sorbon lahjat aktiiviseen käyttöön. Sen ansioista Sorboa kutsutaan jatkuvasti koekuvauksiin ja hän onkin esiintynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana peräti 48:ssa elokuvassa. Niistä monet ovat kristillisiin arvoihin perustuvia ”faith-based”- elokuvia.

 

Kristilliset elokuvat parantuneet

 

Kevin Sorbo kritisoi vanhempia, edellisinä vuosikymmeninä tehtyjä kristillisiä elokuvia. Ne ovat hänen mielestään ”todella kliseisiä, huonosti kirjoitettuja ja näyteltyjä, ja sen lisäksi alleviivaavan saarnaavia”.

 

”Elämme maailmassa, jossa ihmiset eivät halua kenenkään kertovan heille, miten pitäisi uskoa tai olla uskomatta”, Sorbo selittää. Elokuvan täytyisi hänen mukaansa kiinnostaa paitsi kristittyjä, myös suurta yleisöä – heitä, jotka eivät tiedä mihin uskoa.

 

Nykyisten kristillisten ”faith-based”- elokuvien taso on Sorbon mukaan huomattavasti parempi ja paranee edelleen: ”Suurin muutos kristillisessä elokuvateollisuudessa on se, että käsikirjoitukset ovat muuttuneet paljon paremmiksi, ja ammattilaisia löytyy nykyään molemmilta puolilta kameraa. Yhä useammat ihmiset uskaltavat sanoa olevansa kristittyjä. En tiedä, miksi Hollywoodissa täytyy pelätä sitä, mutta viimeisen vuosikymmenen aikana kristityt ovat saaneet paljon lokaa niskaansa”, Sorbo toteaa.

Ristiriitainen Hollywood

 

Sorbo ihmettelee kristittyjen saamaa kohtelua: ”Itselläni ei ole ongelmaa työskennellä ihmisten kanssa, joilla on erilainen näkemys kuin minulla, oli se sitten poliittinen tai uskonnollinen”, hän sanoo.

 

Hollywoodin valtavirtaelokuvateollisuutta Sorbo pitää ristiriitaisena. Suvaitsevaisuutta peräänkuulutetaan, mutta samalla sitä ei tunnu löytyvän ollenkaan. ”He taistelevat sananvapautensa puolesta, mutta vain jos se, mitä sanotaan, on heidän oman näkemyksensä mukaista. Nämä ihmiset eivät halua väitellä, he haluavat sulkea suusi”, Sorbo selittää.

 

Hollywood heräämässä

 

Myös Hollywood on kuitenkin Sorbon mukaan hiljalleen heräämässä ymmärtämään kristittyjen katsojien tarjoaman potentiaalin. Independent- elokuvateollisuus täyttää sen tyhjiön, jota Hollywoodin suuret tuotantoyhtiöt eivät osaa täyttää.

”Televisiossa on paljon sellaista törkeää, jota ei haluaisi omien lastensa katselevan. Ihmiset etsivät viihdettä, joka koskettaa ja liikuttaa heitä. Rakastan seurata nykyistä kehityskulkua, se on mahtavaa”, Sorbo kertoo.

Sorbosta ei ole tullut katkera: ”Suurin osa ei esiinny edes neljässä elokuvassa koko uransa aikana, joten olen todella onnekas ja tiedän sen myös. Hollywood ei ole minulle mitään velkaa. Jos siellä halutaan olla sellaisia, niin siitä vaan. En pysty estämään ihmisiä tuntemasta lapsellista vihaa”, hän vakuuttaa.

 

Kevin Sorboa haastatteli Gospel Herald.