Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Hollantilaisen teologin mukaan Gorbatšov oli kuin Raamatun kuningas Kyyros: Hän vapautti Jumalan kansan

 
kuvakollaasi-jossa-taustalla-punainen-tilliseinä-jossa-on-Neuvostoliiton-tunnus-sirppi-ja-vasara-Kuvassa-myös näkymä- Moskovasta-ja-kirjan-kansi-jossa-iäkäs-mies

Mihail Gorbatšovin elämäkerta ”Näin sen muistan” ilmestyi 2015. Gorbatšov oli Neuvostoliiton viimeinen johtaja.

Tiistaina 30. elokuuta menehtynyttä Mihail Gorbatšovia verrattiin aikanaan Persian kuninkaaseen Kyyrokseen. Hollantilaisen teologi Cock Blenkin mukaan Neuvostoliiton viimeinen presidentti vapautti Jumalan kansan, kuten Kyyros aikoinaan.

Hollantilainen teologi ja historioitsija Cock Blenk (s. 1940) tunsi hyvin kylmän sodan aikaiset maailmantapahtumat. Myöhemmin reformoituna pastorina hän saarnasi, että länsimaisen kirkon oli löydettävä keinoja, joilla tukea vainottua kirkkoa rautaesiripun takana. Blenk itse vieraili useita kertoja Neuvostoliitossa asuvien uskovien luona ja piti heihin yhteyttä, uutisoi Cne.news.

1980-luvulla Blenk toimi pastorina Amsterdamissa. Noina vuosina hän kävi kuuntelemassa Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatšovia tämän luennoidessa Hollannin pääkaupungissa. ”Olivatko glasnost ja perestroika todellisia uudistuksia vai eivät? Gorbatšov väitti kirjassaan, että jakautunut Eurooppa oli aikansa elänyt.”

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Berliinin muurin murtumisen jälkeen Blenk puhui Saksassa eräässä kristillisessä kokouksessa Gorbatšovista kuin Persian kuninkaasta Kyyroksesta, josta myös Raamatussa kerrotaan. Kyyros vapautti juutalaiset maanpakolaisuudesta. ”Jumala voi käyttää maallisia kuninkaita. Ajatelkaa keisari Augustusta,” Blenk julisti tuolloin.

Jumala vaikuttaa vapautusta

Neuvostoliiton johtaja vapautti sekä juutalaiset että kristityt. ”Gorbatšovin osalta kyse oli myös juutalaisten kohtalosta. He lähtivät joukoittain Israeliin. Ja kirkko, jota olimme seuranneet sen kärsimyksessä, vapautettiin. Tässä on selvä raamatullinen rakenne.”

”Tällä tavoin voimme tulkita kirkon ja maailman historiaa teologisesti. Missä tahansa on vapautusta – erityisesti Israeliin ja kirkkoon liittyen – Jumalan käsi on läsnä. Jumala karkottaa tyrannian.”

”Kyyros vapautti myös muita kansoja, ja Gorbatšov vapautti muita ihmisryhmiä. Kyyros ei ollut uskovainen juutalainen, eikä Gorbatšov ollut tiettävästi tunnustava kristitty, mutta hänellä oli epäilemättä taustalla kristillisiä vaikutteita.”

Mihail Gorbatšov (1931-2022) toimi Neuvostoliiton kommunistisen puolueen viimeisenä pääsihteerinä vuosina 1985–1991. Hän oli kuollessaan 91-vuotias.