Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Hollantilaiseetikko maan eutanasialaista: ”Olimme hirmuisen väärässä”

 

Hollantilainen Theo Boer puhui Britannian parlamentille. KUVA: THEO BOERI/TWITTER

Britannian parlamentissa keskustellaan lakiehdotuksesta, jonka mukaan lääkärit voisivat annostella myrkkyä pysyvästi sairaille ihmisille, jotka toivovat kuolemaa. 8. heinäkuuta Britannian kansanedustajille puhuneen hollantilaisen lääketieteen etiikan asiantuntijan Theo Boerin viesti on selvä: ”Älä toteuta sitä, Britannia.” Boer viittaa tilastoihin, joiden mukaan eutanasiakuolemat ovat lähes kolminkertaistuneet vuodesta 2002. Asiasta kertoo Daily Mail.

Hollannissa tuli 1. huhtikuuta 2002 voimaan laki, joka sallii eutanasian ja lääkärin antaman kuolinavun tietyissä tapauksissa. Ensimmäisenä vuotena eutanasiakuolemia rekisteröitiin 1882. Vuodesta 2008 lähtien luku on kasvanut 15 prosenttia joka vuosi. Vuonna 2012 tapauksia oli 4188 ja tänä vuonna 6000 tapauksen rajan ennustetaan ylittyvän.

Lääketieteen etiikan apulaisprofessori Theo Boer oli aluksi lain tukija. Hän kertoi kirjoittaneensa vuonna 2007, että ”eutanasiaan ei tarvitse liittyä ’kaltevaa pintaa’. Hyvä eutanasialaki yhdistettynä raportointikäytäntöön takaa vakaan ja suhteellisen alhaisen eutanasian toteuttamisen määrän.”

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Mutta me olimme väärässä – hirmuisen väärässä, Boer sanoi Britannian parlamentille, joka keskustelee eutanasian ja avustetun itsemurhan sallivasta lakiehdotuksesta.

Boerin mukaan muutaman ensimmäisen vuoden aikana lain voimaantulon jälkeen mukana ei ollut juurikaan psyykkisesti sairaiden tai dementiapotilaiden eutanasioita. Nämä tapaukset kasvavat Hollannissa kovaa vauhtia. Nyt on myös raportoitu tapauksista, joissa kärsimys on suurelta osin johtunut ikääntymisestä, yksinäisyydestä tai läheisen menettämisestä.

– Minä olin Hollannin lain tukija. Mutta nyt kahdentoista vuoden kokemuksen jälkeen olen hyvin eri mieltä. Vähintäänkin odottakaa rehellistä ja älyllisesti tyydyttävää analyysiä niistä syistä, jotka ovat lukujen takana, Theo Boer sanoi.

Tässä linkki Daily Mailin uutiseen.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie