Hesburgerin slummikoulu myötätuulessa

 

Kuudesluokkalainen Sarmin Akter, 12, (kuvassa etualalla) kertoo pitävänsä koulussa erityisesti ATK-opetustiloista. (Fida / Pranay Karmokar)

Fidan ja Hesburger-pikaruokaketjun ylläpitämä koulu Dhakan slummissa on saanut huomiota laadukkaan opetuksensa vuoksi.

Yksi Fidan lukuisista koulutushankkeista on Bangladeshin pääkaupungin Dhakan pääkaupunkialueella toimiva Joy & Hope -koulu. Yli 400 oppilaan oppilaitos on paikallisen seurakunnan, Fidan ja pikaruokaketju Hesburgerin yhteistyön hedelmä ja on osa slummiyhteisön kehittämishanketta. Koulua voidaan pitää monella mittarilla yhtenä alueen parhaista. Opetus on kilpailukykyistä jopa tasokkaiden yksityiskoulujen kanssa, valtion kouluista puhumattakaan.

Viime vuoden kohokohta oli se, kun viidennen luokan oppilaista 23 osallistui valtion tasokokeeseen. Menestys oli huima.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– He kaikki saivat arvosanaksi A+ ja heistä peräti seitsemän sai valtion stipendin jatko-opintoja varten. Se mahdollistaa maksuttoman koulunkäynnin kahdeksanteen luokkaan asti, Fidan Bangladeshin toiminnanjohtaja George L. Boidya iloitsee.

Laadukkaina pidetyistä yksityiskouluistakin tyypillisesti vain muutama oppilas saa vastaavan stipendin.

Joy & Hope tarjoaa opetusta kuudenteen luokkaan asti. Ilmaisen opetuksen ja opetusmateriaalien lisäksi oppilaat saavat koululta aamupalan, lounaan ja terveydenhoitoa.

Koulu noudattaa Bangladeshin hallituksen opetussuunnitelmaa. Opetussuunnitelman aineet ovat jokseenkin samankaltaisia kuin Suomessa, ja opetussuunnitelman ulkopuolelta koulu opettaa taitoaineita, kuten tietotekniikkaa, piirtämistä ja käsitöitä, mistä on myöhemmin apua oppilaiden työllistymisessä.

Lisäksi koululla järjestetään ompelukursseja oppilaiden äideille, mikä tuo perheille lisätuloja.

Koulu toimii Hesburgerin rakennuttamissa tiloissa. Tammikuussa koulu oli näkyvästi esillä pikaruokaketjun paperisissa tarjotinalusissa.

 

Aiheet