Hengelliset syventymispäivät: ”Raamattuopisto on tuonut lukemattomille ihmisille avun”

 

Raimo Mäkelä (vas.) ja Timo Junkkaala Hengellisillä syventymispäivillä. Kuva: Taneli Törölä.

Raamattuopiston työ on ollut siunattua, mutta virheitäkin on tehty, sanovat entiset toiminnanjohtajat.

Raamattuopiston emeritustoiminnanjohtajat Raimo Mäkelä ja Timo Junkkaala loivat Hengellisten syventymispäivien pääjuhlassa katsauksensa Raamattuopiston historiaan sekä viidennen liikkeen ja koko kirkon nykytilaan.

Mäkelä kuvaili, että on riipaisevaa, ”jos Yleisradion hartausohjelmat heijastavat tämän hetken kirkon sanomaa”.

IK-opisto vuosisop.,vko3-4, neliöb,MJa

– Raamatulla ei vaikuta olevan mitään asemaa eikä arvovaltaa. Se on vain virikekirja, josta otetaan sopivia kohtia kuvaamaan maallista elämää, ei välittämään Jumalaa.

– Asianhan pitäisi olla päinvastoin, niin että Raamattu on kaiken uskon ja hengellisen elämän ja kirkon toiminnan ehdoton auktoriteetti, jonka eteen kumarrutaan, joka uskotaan ja jota julistetaan Raamatun Hengen eli Pyhän Hengen valtuuttamana kaikille, Mäkelä sanoi.

– Kun annamme ”Sanan asua runsaana keskuudessamme” eli raivaamme sille tilaa maailman synnin ja murheitten keskellä, se itse vaikuttaa sen, mitä varten se on olemassa, eli johtaa meidät Jumalan yhteyteen.

”Jokaisessa yhteisössä myös vääristymiä”

Mäkelä katsoi, että Raamattuopiston juhlavuosi muistuttaa siitä, että ”Raamattu palauttaa meidät aina Jeesuksen luo ja terveeseen uskoon”.

– Meissä on Jeesukseen uskovinakin monenlaisia vääristymiä eli syntejä ja surkeuksia. Samoin on jokaisessa hengellisessä yhteisössä. Saamme kiitollisina muistaa sitä runsasta hyvää, mitä Raamattuopisto on yhteisönä ja kaikkien siinä mukana olleitten ja olevien välityksellä antanut. Lukematon on niiden joukko, joiden elämään se on tuonut ratkaisevan avun.

– Raamattuopistokaan ei kuitenkaan koostu virheettömistä ihmisistä. Monia virheitä, hyvin pahojakin, on ajan varrella tehty. Niistä voi palata oikealle tielle nimenomaan Raamatun opastamana, Mäkelä rohkaisi.

Timo Junkkaalan mielestä näyttää siltä, että ”kristillinen usko työnnetään syrjään keskiaikaisena pimeytenä”.

– Seurauksena on tarkoituksettomuutta, tasapainottomuutta ja mielenterveyden järkkymistä. Miten totta onkaan Robert Brinsmeadin sana: Olemme tappaneet Jumalan, emmekä ole löytäneet mitään, mikä korvaisi hänet.

– Mikä on meidän vastauksemme tähän hätään? Lutherin mukaan Jeesus tuli maailmaan tehdäkseen syntiset iloisiksi. Onko hän epäonnistunut? Vai miltä näyttää, kun katsot ympärillesi tai peiliin?

Junkkaala jatkoi kysymällä, onko Raamattuopisto saanut vuosien varrella auttaa ihmisiä Kristuksen yhteyteen ja siten iloisiksi.

– Raamattuopisto on keskittynyt alusta asti evankelioimiseen ja Raamatun opettamiseen. Olemme kiitollisia tuosta perinnöstä. 1960-luvulta alkaen nuorisotyö ja nuorisomusiikki tulivat keskeiseksi osaksi Raamattuopiston työtä. Monet nuoret saivat Pro Fiden konserteissa ratkaisevia vaikutteita. Ainakin kolme nykyistä piispaa ovat kertoneet, miten tärkeä tuo vaihe oli heille. Myös satoja nuorisotyönohjaajia on lähetetty Raamattuopistolta levittämään iloa evankeliumista ja uskosta.

Armo ulottuu kärsimykseen

Junkkaala lisäsi, että 1970-luvulta saakka Raamattuopiston työssä on ollut erityisen vahva sielunhoidon painotus.

– Siinäkin Raamatun sana on tullut keskelle elämää.

– Meidän on kuitenkin kohdattava myös se osaksi leikillä sanottu vakava asia, että suurin herätysliike ovat entiset viidesläiset. Joukostamme on paljon väkeä pudonnut pois. Se ei olisi niin vakavaa, jos pudonneet olisivat säilyttäneet uskon Jeesukseen, mutta taitaa olla niitäkin, joilta on mennyt ilon mukana sen aiheuttaja.

– Vaatimus kaikkien syntien tunnustamisesta ja kokonaisesta antautumisesta Jumalalle, mikä oli tyypillistä Urho Muroman varhaisen vaiheen julistukselle ja monelle niin sanotulle viidesläiselle myöhemminkin, johti monet herätykseen, sielunhoitoon ja uskonelämän alkuun. Mutta siihen sisältyi myös lain alle jäämisen vaara, omavanhurskauden vaara, Junkkaala arvioi.

– Julistuksesta saattoi puuttua armon evankeliumin tuoma vapaus. Tästäkö johtuu maamme suurin herätysliike, entiset viidesläiset? Jos oman ratkaisun varassa yritti elää kristittynä, tie nousi jossain vaiheessa pystyyn.

Junkkaala jatkoi, että elämä on ”joka tapauksessa vaikea laji”.

– Pettymyksiä, epäonnistumisia ja sairautta tulee jokaiselle. Kun kuolema kolkuttaa, omat mahdollisuudet on käytetty loppuun. Jumalan armo kuitenkin ulottuu siihenkin heikkouteen ja kärsimykseen.

– Oikea tapa viettää Raamattuopiston 80-vuotisjuhlaa on uskoa sanoma syntien sovituksesta ja anteeksiantamuksesta niin, että se saa tehdä meidät iloisiksi tänään, Junkkaala sanoi.

Hengelliset syventymispäivät jatkuvat Kauniaisissa 24.-25.8.
Ohjelma ja muu info täällä