Hengelliset syventymispäivät muuttaa Helsingistä Kauniaisten puutarhakaupunkiin

 

Suomen Raamattuopiston pihapiiri on testattu ja hyväksi havaittu juhlanviettopaikka. Kuva Lähetyksen kesäpäiviltä 2018.

Hengellisten kesätapahtumien viimeinen pysäkki eli Hengelliset syventymispäivät järjestetään tänä vuonna Kauniaisissa.

Sodan jälkeen tapahtuma on aina järjestetty Helsingin kirkoissa. Muutoksen taustalta löytyy tila- ja taloussyitä, mutta myös paluuta viidennen herätysliikkeen juurille.

Kauniaisissa rukoillaan hyvää säätä ensi viikolle. Silloin Hengelliset syventymispäivät palaa viidennen herätysliikkeen syntysijoille eli Suomen Raamattuopistolle.

Jalohaukat vko 3 SMy

– Raamattuopistolle kokoontuu usein monenlaisia kristittyjä. Jumalanpalveluksemme vetävät ihmisiä yli herätysliikerajojen. Raamatunopetukseemme osallistuu väkeä monista perinteisistä ja vapaista suunnista, kertoo Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen.

– Kauniaisissa tilat riittävät hyvin mittavan kesätapahtuman järjestämiseen säässä kuin säässä. Mutta onhan lapsilla hauskempaa pomppulinnassa ja puutarhassa, jos sääennuste pitää kutinsa eli sadetta ei tule.

Testattu on – tilat toimivat hyvin

 Tilojen käyttö suuressa kesätapahtumassa tuli testattua jo kesäkuun alussa. Silloin Raamattuopiston ja Kylväjän yhdessä järjestämät Lähetyksen kesäpäivät keräsivät ennätysyleisön pääkaupunkiseudun pienimpään kuntaan.

– Parkkitilaahan täällä Kauniaisissa on runsaasti, mutta hyvin moni tulee paikalle myös bussilla tai junalla. Uskon, että hyvä ohjelma ja tunnelma houkuttelee ensi viikolla paikalle kokonaisia perhekuntia, kertoo Vartiainen.

Hengellisillä syventymispäivillä tavoitellaan herätysjuhlan tunnelmaa myös pystyttämällä pihalle suuri teltta sekä sirottelemalla ruoka-, kirja- ja esittelykojuja eri puolille tilavaa tonttia.

Helsinki kävi ahtaaksi

 Viime vuosina Hengelliset syventymispäivät alkoi kärsiä tilaongelmista Helsingissä. Osa Johanneksenkirkon läheisistä seurakuntatiloista on siirtynyt muuhun käyttöön ja Helsingin koulutkin ovat nostaneet tilavuokriaan.

– Syventymispäivät ovat vuosikymmenten ajan olleet ainoa iso herätysliikejärjestön kesäjuhla, joka pidetään säännöllisesti Helsingissä. Muutokseen sisältyy haikeutta, mutta samalla olemme innoissamme isompien tilojen tuomista mahdollisuuksista, sanoo Vartiainen.

Lupaus kantaa

Vartiaisen mukaan tapahtuman otsikko ”Lupaus” viittaa ennen kaikkea Jumalan lupauksiin.

– Ihmiset lupailevat kaikenlaista, mutta kovin usein lupaukset jäävät lunastamatta. Jumala on toisenlainen. Mitä hän lupaa, sen hän pitää, kuten Raamatusta voimme todeta, Vartiainen sanoo.

Jumalan lupausta syntien anteeksiantamisesta käsitellään monessa alustuksessa. Suomen Raamattuopisto on tunnettu laadukkaasta raamatunopetuksesta ja sopivasti myös Avoin Raamattukoulu juhlii syventymispäivillä 30-vuotista taivaltaan.

Soitellen sotaan talousahdinkoa vastaan

Viime keväänä Suomen Raamattuopistolla käytiin yt-neuvotteluita. Vaikka säästöohjelma puree yhä, Hengellisten syventymispäivien ohjelma on edellisvuosien tapaan laadukas ja monipuolinen.

– Jos haluaa erityisesti tukea meitä tiukan taloutemme aikoina, se onnistuu hyvin myös osallistumalla syventymispäiville. Ohjelmaa on tarjolla viikonloppuna aamuvarhaisesta alkaen, suositut seminaaritkin pidetään jo aamusta. Iltaohjelmaa on jo torstaista alkaen. Syventymispäivät ovat tietenkin kävijöille ilmaiset, mutta tukea voi osoittaa esimerkiksi ostamalla opistolta ruokaa tai kirjoja, Vartiainen kannustaa.

– Hyvää tunnelmaa rakentaa omalta osaltaan myös laadukas musiikki. Tänä vuonna sitä on laidasta laitaan eli nuorten bändeistä trubaduureihin ja oopperaan sekä tietenkin laulamme yhdessä Viisikielisen rakkaita lauluja.

Hengelliset syventymispäivät ovat Kauniaisissa 23.-26.elokuuta to-pe klo 18 alkaen ja la-su klo 8.30 alkaen. Lisätietoja löytyy täältä.

Teksti: Maarit Avellan