Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistötoiminnan työntekijöitä siirretty väliaikaisesti sivuun – syynä rikosepäily

 
kaupunkikuva-jossa-ihmisiä-taustalla-puinen-laivamainen-rakennus-joka-on-Kampin-kappeli

Kampin kappeli suljettiin syyskuussa 2022 ja avattiin uudestaan keäkuussa 2023. Heinäkuun alusta kappelissa otettiin käyttöön pääsymaksu. Kuva: Aarne Ormio/Kirkkohallitus

Helsingin seurakuntayhtymä on tehnyt poliisille tutkintapyynnön kiinteistötoimiston hankinnoissa mahdollisesti tapahtuneista epäselvyyksistä. Epäily tuli ilmi yhtymän sisällä.

Rikosnimikkeet epäiltyjen tekojen osalta ovat alustavien tietojen mukaan törkeä virka-aseman väärinkäyttäminen, törkeä lahjuksen ottaminen ja virkavelvollisuuden rikkominen.

Tutkinta kohdistuu useampaan kuin yhteen kiinteistötoimiston työntekijään. Rikosnimikkeet ovat erilaisia eri ihmisillä. Törkeistä rikosnimikkeistä epäillyt on siirretty tehtävistään sivuun väliaikaisesti yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajan päätöksellä.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

– Virasta tai tehtävistä pidättämisen tarkoituksena on osaltamme turvata poliisin tutkinta, ja toisaalta sijaisten nimeäminen turvaa kiinteistöosastomme operatiivisen toiminnan, sanoo yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki.

Rintamäen mukaan on kaikkien – niin Helsingin seurakuntayhtymän kuin nyt tutkinnan kohteena olevien työntekijöiden ja heidän kollegoidensa – etu, että asia selvitetään perusteellisesti.

Epäilyt väärinkäytöksistä ilmenivät yhtymän sisällä.

– Tällä hetkellä omaehtoisesta valvonnasta huolehtivat sisäisen tarkastuksen yksikkömme sekä yhteisen kirkkoneuvoston asettama tarkastustoimikunta. Selvitämme pikimmiten, tarvitsemmeko vielä lisätoimia sisäiseen valvontaamme, Rintamäki jatkaa.

Tutkintaan edenneet epäselvyydet korjausurakoiden hankinnoissa ajoittuvat vuosiin 2010–2015.

– Epäilyjen mukaan kaikkia korjausurakoita ei ole hoidettu asianmukaisesti, Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Teemu Laajasalo sanoo.

Mahdollisista euromääräisistä epäselvyyksistä tai yhtymän mahdollisesti kärsimästä taloudellisesta vahingosta meillä ei tutkinnan tässä vaiheessa ole vielä tietoa.

Tapauksen esitutkinnasta vastaa Helsingin poliisin talousrikosyksikkö.

Lähde: STT