Helsingin seurakunnat valmiit hätämajoittamaan tuhat turvapaikanhakijaa

 

Juha Rintamäen mukaan tavalliset seurakuntalaiset ovat lähteneet mukaan keksimään tapoja auttaa pääkaupunkiin tulevia turvapaikanhakijoita.

Helsingin seurakunnilla on valmius jopa 1 000 turvapaikanhakijan hätämajoittamiseen nopealla aikataululla. Myös muualla maassa seurakunnat ovat aktivoituneet.

– Tarvittaessa paikkoja järjestyy enemmänkin, jos tilanne pahenee. Nyt odotamme kaupungilta tarkempaa arviota avuntarpeen määrästä, kertoi Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Juha Rintamäki iltapäivällä STT:lle.

Seurakuntien hätämajoitustiloiksi soveltuvia kiinteistöjä on eri puolilla Helsinkiä. Niistä Agricolan kirkon krypta otettiin hätämajoituskäyttöön viime perjantaina, jolloin sinne pääsi majoittumaan useita kymmeniä ihmisiä. Tänään kryptan hätämajoituskäyttöä päätettiin jatkaa tulevaan perjantaihin asti kaupungin pyynnön mukaisesti.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Pakolaiskriisin paisuminen on tapahtunut niin yllättäen, että valmiita toimintamalleja hätämajoituksen koordinoimiseen ei Rintamäen mukaan ole, vaan tilanteeseen on pyritty reagoimaan niin nopeasti kuin mahdollista.

Vaikka toimintamallit ehkä uupuvatkin, niin tavalliset helsinkiläiset ovat olleet aktiivisesti yhteydessä seurakuntiin ja tarjonneet apuaan, Rintamäki lisää.

– On ruvettu järjestämään jalkapalloturnausta, tarjouduttu tulkkausavuksi ja opettamaan kirjaston käyttöä, hän luettelee.

– Paljon on tullut hienoja avauksia yksittäisiltä ihmisiltä, tässä sanotaan suurella sydämellä tervetuloa.

Tiloja tarjottu käyttöön muuallakin

Muutamat muutkin seurakunnat ovat järjestäneet tilojaan turvapaikanhakijoiden käyttöön. Väliaikaista hätämajoitusta on tarjonnut ainakin Liedon seurakunta. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä taas on vuokrannut Turun Pansion vastaanottokeskuksen SPR:lle ja luovuttanut järjestön käyttöön pakolaisia varten myös leirikeskuksen, jonka se omistaa yhdessä Piikkiön seurakunnan kanssa.

Kirkkohallitus kannustaa seurakuntia tekemään yhteistyötä vastaanottokeskusten kanssa. Seurakunnat päättävät kuitenkin itsenäisesti tilojensa käytöstä tai muista mahdollisista avunannon muodoista, kuten ystävätyöstä tai vaate- ja tavarakeräysten järjestämisestä.

Kirkon tiedotuskeskus kokoaa ja päivittää verkkoon listaa siitä, miten seurakunnat apua tarjoavat.

STT/Radio Dei

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)