Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Helsingin juutalainen seurakunta elää uhkauksien keskipisteessä – verkossa käynnissä adressikampanja seurakunnan turvallisuuden puolesta

 

Kuva: Patmos Lähetyssäätiö

Verkossa on parhaillaan käynnissä adressikampanja, jossa vedotaan Suomen hallitukseen Helsingin juutalaisen seurakunnan turvallisuuden puolesta. Sunnuntaina 10.12. alkaneen kampanjan on allekirjoittanut jo yli 4200 ihmistä.

Patmos lähetyssäätiön alullepanema adressikampanja vetoaa Suomen viranomaisiin Helsingin juutalaisen seurakunnan ja juutalaisen koulun turvallisuuden parantamiseksi. Suomi on ainoa pohjoismaa, joka ei tue säännöllisesti juutalaista seurakuntaa taloudellisesti turvallisuuskuluissa, Patmos Lähetyssäätiön verkkosivuilla kerrotaan.

10.12. käynnistetyn vetoomuskampanjan on allekirjoittanut jo yli 4200 ihmistä.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Helsingin juutalaisen seurakunnan omistama synagoga on nykyisin jatkuvan häirinnän kohteena. Seurakunta käyttää joka vuosi yli puolet keräämistään jäsenmaksuista turvajärjestelyihin. Viimeisten vuosien aikana 1100 jäsenen seurakunta on joutunut palkkaamaan omaa turvallisuushenkilökuntaa ja rakentanut suojarakenteita mahdollisten turvallisuusuhkien varalta. Pienen yhteisön käyttämät turvallisuuskulut ovat nousseet jo yli 200 000 euroon vuodessa.

Seurakunta ylläpitää Kampissa sijaitsevissa tiloissaan päiväkotia, peruskoulua, kulttuurikeskusta ja synagogaa. Rakennuksissa vierailee vuosittain toistasataa koululais- ja turistiryhmää. Seurakunnan kaikki toiminta tapahtuu rauta-aitojen ja turvaovien takana. Mitään tilaisuuksia ei voida järjestää ilman vartiointia. Portilla on vartija, eikä vierailukierrokselle pääse ilman ennakkoilmoittautumista ja henkilöllisyystodistuksen näyttämistä.

Häiriötoimintaa tapahtuu erityisesti silloin, kun Israelissa tapahtuu jotakin

Häirintä ja epäasiallinen käytös Helsingin juutalaista seurakuntaa kohtaan on lähes viikoittaista. Asialla ovat seurakunnan puheenjohtajan Yaron Nadbornikin mukaan monenlaiset toimijat, jotka vastustavat Israelia. Juutalaisvastaisuus näkyy arjessa käytännön tasolla, kun portin takana huudetaan juutalaisia herjoja, heitetään kananmunia koulun pihalle, liimataan juutalaisvastaisia tarroja lähiympäristöön ja töhritään synagogan seiniä juutalaisvastaisilla graffiteilla. Häiriköinti seurakuntaa kohtaan ilmenee myös nettikirjoituksina, sähköposteina ja puheluina.

Terrori-isku on äärimmäinen uhka, johon Helsingin juutalainen seurakunta varautuu. Uhkia on monenlaisia ja ne vaihtelevat äärioikeistosta, ääri-islamisteista ja äärivasemmistosta aina yksittäisiin ihmisiin, jotka päättävät tehdä jonkin mielipuolisen teon.

Juutalainen seurakunta tekee tiivistä yhteistyötä turvallisuusviranomaisten kanssa. Seurakunta on ollut vuodesta 2015 lähtien Helsingin poliisipiirin päivittäisen suojelun kohteena.

Lähteet: hs.fi, kirkkojakaupunki.fi ja helsinginuutiset.fi